Філарет розповів про причини анафеми Мазепи

Філарет розповів про причини анафеми Мазепи

Фото: УНІАН

​​​​​​​Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів.

Патріарх Філарет (Денисенко - ред) вважає, що Вселенський патріархат заявив про невизнання анафеми українського гетьмана Івана Мазепи, оскільки вона була накладена з політичних мотивів.

Як заявив він “Голосу Америки”, це саме стосується і анафеми на нього самого – в процесі надання Українській церкві автокефалії анафема буде визнана недійсною.

"Вселенський патріархат заговорив про анафему Мазепі, тому що вона накладена на Мазепу суто з політичних мотивів. Тому що він боровся за незалежну українську державу. Щоб він не боровся – на нього наклали анафему", - сказав Філарет в інтерв'ю.

За словами патріарха, для того, щоб зняти анафему на нього самого - Вселенський патріарх і синод Константинопольської церкви заявили про те, що не визнавали дійсною анафему на Івана Мазепу. "То була політична анафема, і це політична анафема", - говорить Філарет.

Сотня єпископів з усього світу визначають терміни надання Києву Томоса

Сотня єпископів з усього світу визначають терміни надання Києву Томоса

Нагадаємо, що 7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві - архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів і єпископа Іларіона з Едмонтона з Канади. РПЦ відреагувала на призначення представників Константинополя в Україні та назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію".

Після цього священний синод РПЦ на екстреному засіданні в п'ятницю, 14 вересня, вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. Крім того, синод прийняв рішення про припинення в храмах Московського патріархату молитовного поминання патріарха Константинопольського Варфоломія за божественною літургією.

У понеділок, 17 вересня, екзархи Вселенського Патріархату архієпископ на зустрічі з президентом Петром Порошенком повідомили, що Українська православна церква перебуває на фінішній прямій до створення автокефалії.

Патріарх розповідає, що Вселенський патріарх скликатиме собор для об'єднання трьох українських церков - Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і частини Української Православної Церкви Московського Патріархату. Але цьому передуватиме два рішення - про недійсність анафеми проти патріарха Філарета та надання Томоса про автокефалію Української Православної Церкви.

"Накладена на мене в 1997 році […] анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає", - пояснив Філарет. За його словами, рішення про недійсність анафеми повинні прийняти патріарх і синод Константинопольської церкви.

Також, патріарх Філарет розповів, що процес переговорів про надання томосу Українській церкві був тривалим і нелегким. "Не треба думати, що все так швидко, тому що зверталися ми до Вселенського патріарха про надання томосу ще в 92-му році. Вже більше 25 років це питання вирішується", - розповів він і додав, що саме зараз створились умови, які допомогли пришвидшенню цього процесу.

"Відсутність Московського патріархату на Всеправославному соборі на Криті прискорила це рішення. Війна на Донбасі, агресивний напад на Україну з боку Росії викликав перехід сотень тисяч віруючих Московського патріархату до Київського патріархату. Крім того, президент (Порошенко - ред.) зрозумів, що без єдиної в Україні православної церкви української держави не буде", - зазначив Філарет.

Стало відомо, як насправді виглядав український гетьман Мазепа

Стало відомо, як насправді виглядав український гетьман Мазепа

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація