Філарет розповів про співпрацю з КДБ та погрози розстрілу

Філарет розповів про співпрацю з КДБ та погрози розстрілу

Фото: Reuters

Без згоди радянських спецслужб ієрархи не могли призначити жодного священнослужителя.

Усі православні ієрархи у Радянському Союзі змушені були співпрацювати з Комітетом державної безпеки.

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів патріарх Філарет.

В іншому випадку, за його словами, рішення священнослужителі не мали юридичної сили, через що вони не могли повноцінно виконувати свої обов’язки.

"Не було жодного єпископа, який не мав би контактів з ними. Якщо він не мав контактів, то він не був єпископом. Тому, якщо хтось з архієреїв тих скаже, що він не мав контактів, то це означає, що він говорить неправду. Я це точно знаю", – сказав патріарх.

Як розповів Філарет, без згоди радянських спецслужб ієрархи не могли призначити жодного священнослужителя.

"Без згоди КДБ не ставили ні архієреїв, ні священиків. Треба було з ними погоджувати всі призначення. Тому й існувала реєстрація. Указ архієрея був недійсним, якщо немає реєстрації. Тому для того, щоб мати реєстрацію, треба було домовитися з ними, щоб вони погодилися на посвячення того чи іншого єпископа і призначення того чи іншого священика", – розповів Філарет.

Однак навіть за таких умов, стверджує Філарет, йому вдавалося не порушувати таємницю сповіді, хоча одного разу через таку непоступливість йому погрожували розстрілом. Така погроза була від працівників спецслужб через відмову доносити на людей.

"Від мене на початку вимагали, щоб я їм відкривав те, що мені будуть люди говорити на сповіді. Я сказав: "ні, священик повинен зберігати таємницю сповіді". Тоді він виймає пістолет, кладе на стіл і каже: "ми можемо вас розстріляти". Я йому на це сказав: "можете розстріляти мене, але для мене не має значення, помру я зараз, ви мене розстріляєте, чи я доживу до глибокої старості, а виконувати ці ваші умови не буду"", – розповів Філарет

Філарет додав, що після цього випадку його переслідування припинилися, однак контактувати із КДБ все одно доводилося.

"Але церква пройшла цей період і перемогла", – підсумував він.

Як відомо, 20 грудня на сайті Національного архіву Латвії агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР знайшли агентурну картку на ім’я Олександра Івановича Кудряшова 1939 року народження. Дані, наявні в картці, повністю співпадають із біографічними даними предстоятеля Латвійської православної церкви, яка є у складі Московського патріархату – митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра (в миру Кудряшова).

Як зазначено в картці, Кудряшова завербували в агенти КДБ під псевдонімом "Читач" у січні 1982 року. Вказано, що його завербував співробітник 5 відділу КДБ Латвійської РСР, який займався боротьбою з ідеологічними диверсіями. В картці вказаний рід його занять: "священик православної церкви". Чинний митрополит Олександр отримав сан диякона 1982 року.

Громада селища на Буковині перейшла з російської церкви до новоствореної української

Громада селища на Буковині перейшла з російської церкви до новоствореної української

Нагадаємо, 15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому представники трьох православних церков України ухвалили рішення про утворення Помісної церкви та обрали її предстоятелем митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія. Напередодні Собору Українська православна церква Московського патріархату ухвалила рішення не брати участі в ньому, однак щонайменше двоє ієрархів УПЦ МП таки були на Соборі - митрополит Олександр (Драбинко) та вінницький митрополит Симеон.

Після цього УПЦ Московського патріархату терміново скликала синод, на якому було ухвалено позбавити посад митрополита Вінницького і Барського Симеона та митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, а також заборонити їм проводити службу. Натомість Парафіяльна рада 18 грудня постановила, що Драбинко має право служити у храмі та залишитися його настоятелем.

Новостворена церква канонічно визнана Вселенським патріархатом та отримала назву "Православна церква України", а її предстоятель носитиме титул "митрополит Київський". Тепер новообраний митрополит Київський поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томосу з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація