Філарет розповів, скільки в нього єпархій, але нічого не знає про кількість священників

Філарет розповів, скільки в нього єпархій, але нічого не знає про кількість священників

Фото: УНІАН

Патріарх знову розповів про церковні проблеми.

Патріарх Філарет заявив, що вірними УПЦ КП залишились 15 єпархій в Україні. Про це він розповів під час пресконференції.

"Зараз, я можу сказати, скільки архієреїв, їх у нас 6, зі мною. Скільки священників зараз сказати не можу і не можу сказати, скільки парафій. А можу приблизно сказати, скільки єпархій входять в київський патріархат на сьогоднішній день, це приблизно 15 єпархій", - заявив патріарх.

За словами Філарета, 15 областей мають парафії, які зберігають статут Київського патріархату. 

"І якщо вони зберігають цей статут, то вони належать до Української православної церкви Київського патріархату", - пояснив він.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет після проведення Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року заявив про відновлення діяльності УПЦ Київського патріархату. 20 червня він у стінах Володимирського собору провів так званий собор, яким закріпив документально своє бажання. Свою позицію Філарет пояснює тим, що не визнає над собою влади ані Москви, ані Стамбулу, де засідає Вселенський патріархат. Він також відмовився визнавати Томос, під яким також свого часу поставив підпис. Філарету не подобається, що ПЦУ не має право варити миро, що нібито не дозволяє звершувати таїнство хрещення, освячення храмів.

Крім того, він нібито має документ, який таємно від нього підписали п'ятий президент України Петро Порошенко і Варфоломій. Згідно з ним, в Україні створюються екзархи Вселенського патріархату. До цих структур включили Андріївську церкву, Флорівський і Корецький монастирі, Манявський скид, Успенський храм у Львові і ще один монастир у Чернігівській області.

24 червня Священий Синод ПЦУ ухвалив рішення про те, що Київська єпархія переходить до управління митрополитом Епіфанієм, а Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією". Учасників "собору" Філарета покарали "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі". Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Рішення Синоду Філарет і його група не визнали і звинуватили ПЦУ у рейдерській атаці на столичні храми. 

Синод ПЦУ позбавив владику Філарета права управління Київською єпархією

Синод ПЦУ позбавив владику Філарета права управління Київською єпархією

Повʼязані теми:

Наступна публікація