Філарет відмовився виконувати Статут ПЦУ і заявив про існування УПЦ КП - Епіфаній

Філарет відмовився виконувати Статут ПЦУ і заявив про існування УПЦ КП - Епіфаній

Фото: ТСН.ua

Під час Синоду його не вдалося переконати у протилежному.

24 травня після засідання Синоду митрополит ПЦУ Епіфаній повідомив, що почесний патріарх Філарет 15 грудня не підписав керування статутом, який ухвалили під час Об'єднавчого собору.

"Синодом було засвідчено, що у своєму подальшому житті та діяльності Українська помісна православна церква буде керуватися священним преданням, священним писанням і ухваленим 15 грудня 2018 року статутом у стінах Софії Київської. Ми практично всі були одностайні у попередніх рішеннях, але останнє рішення не було підписано тільки патріархом", - заявив Епіфаній.

За його словами, під час сьогоднішнього Синоду сторони обговорили ситуацію, яка склалась у Православній Церкві України і заяви, які лунали протягом останніх двох тижнів. Але Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат ще існує і його не знято з реєстрації. "Хоча всі ми намагались переконати і довести, що юридично і фактично уже немає УПЦ КП, а Київський патріархат ліг в основу ПЦУ", - розповів митрополит.

"Тому певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму", - підсумував він.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

Ігри церковних престолів: чи минула для церкви загроза розколу та втрати Томосу

Ігри церковних престолів: чи минула для церкви загроза розколу та втрати Томосу

Повʼязані теми:

Наступна публікація