Філарет закликав ієрархів готуватися до обрання голови Помісної церкви

Філарет закликав ієрархів готуватися до обрання голови Помісної церкви

Фото: Reuters

Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП підтримати об'єдання українського православ'я.

Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет звернувся із заявою до ієрархів УАПЦ та УПЦ МП, в якій закликає готуватися до Об’єднавчого Собору, де оберуть голову Помісної церкви.

В заяві Київського патріархату йдеться про те, що основним завданням Собору є затвердити рішення про церковну єдність та обрати Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить Патріарший і Синодальний Томос про автокефалію УПЦ.

"Київський Патріархат закликає єпископат, духовенство та вірних УАПЦ, як і єпископат, духовенство та вірних Московського Патріархату, підтримати процес об’єднання українського православ’я", - йдеться в заяві.

Також там додали, що об’єднання українського православ’я повинне відбуватися добровільно, мирно та без примусу.

"Ті ієрархи, духовенство і миряни, які бажатимуть, попри всі обставини, надалі підпорядковуватися Московському Патріархату, мають право на це. Російська Православна Церква в Україні буде рівноправно співіснувати з усіма іншими Церквами і релігійними організаціями, як це гарантовано Конституцією та законами нашої держави і міжнародним правом", - зазначається у зверненні.

Нагадаємо, що 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні. 

Учасники синоду вирішили продовжувати процедуру надання автокефалії УПЦ

Учасники синоду вирішили продовжувати процедуру надання автокефалії УПЦ

Повʼязані теми:

Наступна публікація