Філарет знову скликає прихильників протестувати проти ПЦУ

Філарет знову скликає прихильників протестувати проти ПЦУ

Фото: УНІАН

"Київський патріархат" і надалі наголошує на незалежності.

Очільник ліквідованої УПЦ КП Філарет 11 листопада скликає прихильників на акцію протесту в Києві на Європейській площі.

Про це пише пресслужба "УПЦ КП".

У Філарета переконують, що Помісний собор ПЦУ не створював ліквідаційної комісії "УПЦ КП", і тому їхня церква нібито продовжує існувати.

У "Київському патріархаті" вважають, що Міністерство культури України не мало законного права знімати з реєстрації Київську патріархію УПЦ Київського патріархату.

Зазначимо, Філарет відмовився визнавати Православну церкву України (ПЦУ) на чолі з митрополитом Епіфанієм.

Натомість у ПЦУ заявляють, що подібні дії та заяви створюють непотрібну напругу всередині українського православ'я і є такими, що відповідають інтересам Кремля та Московського патріархату.

Нагадаємо, почесний патріарх Православної церкви України Філарет після проведення Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року заявив про відновлення діяльності УПЦ Київського патріархату. 20 червня він у стінах Володимирського собору провів так званий собор, яким закріпив документально своє бажання. Свою позицію Філарет пояснює тим, що не визнає над собою влади ані Москви, ані Стамбулу, де засідає Вселенський патріархат. Він також відмовився визнавати Томос, під яким також свого часу поставив підпис. Філарету не подобається, що ПЦУ не має право варити миро, що нібито не дозволяє звершувати таїнство хрещення, освячення храмів.

Крім того, він нібито має документ, який таємно від нього підписали п'ятий президент України Петро Порошенко і Варфоломій. Згідно з ним, в Україні створюються екзархи Вселенського патріархату. До цих структур включили Андріївську церкву, Флорівський і Корецький монастирі, Манявський скид, Успенський храм у Львові і ще один монастир у Чернігівській області.

24 червня Священий Синод ПЦУ ухвалив рішення про те, що Київська єпархія переходить до управління митрополитом Епіфанієм, а Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією". Учасників "собору" Філарета покарали "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі". Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Рішення Синоду Філарет і його група не визнали і звинуватили ПЦУ у рейдерській атаці на столичні храми. 

Наближені до проросійських політиків люди організовують мітинги на підтримку патріарха Філарета

Наближені до проросійських політиків люди організовують мітинги на підтримку патріарха Філарета

Повʼязані теми:

Наступна публікація