Фонд Янковського і Держкіно представили першу "Нову хвилю українського кіно" в Парижі Новини компаній

Фонд Янковського і Держкіно представили першу "Нову хвилю українського кіно" в Парижі

Відкриття "Нової хвилі українського кіно" у Парижі

Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України за підтримки Посольства України у Франції провели в Парижі кінофестиваль Nouvelle vague du cinéma Ukrainiеn ("Нова хвиля українського кіно").

Захід відбувся в найбільшому кінотеатрі Парижа і Європи Le Grand Rex Paris на Великих бульварах. Відкривали фестиваль бізнесмен і меценат Ігор Янковський, віце-прем'єр міністр України Павло Розенко і посол України у Франції Олег Шамшур.

Черга на вході до кінотеатру Le Grand Rex Paris

"Те, що у нас на всіх сеансах в Парижі повний аншлаг, це великий успіх українського кінематографа. Ми сьомий рік поспіль допомагаємо просувати українське кіно за кордоном. Ще кілька років тому ми з трудом збирали фільми для показу на кінофестивалях. Зараз же є реальна конкуренція між українськими фільмами. І це чудово. Ми живемо в часи відродження вітчизняного кінематографа і це справді нова хвиля молодих талановитих авторів, які заслужено отримують призи на світових кінофестивалях", - зазначив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

Також Ігор Янковський нагадав про долю незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова і закликав до звільнення всіх українських політв'язнів, утримуваних в російських в'язницях. Зал відповів йому флешмобом з плакатами #FreeSentsov.

Флешмоб з плакатами #FreeSentsov

Фільм-відкриття фестивалю - "Дике поле" режисера Ярослава Лодигіна за культовим романом Сергія Жадана "Ворошиловград". Задовго до початку показу публіка вишикувалася в чергу під кінотеатром. І таку картину можна було спостерігати всі шість днів роботи кінофестивалю.

"Я вірю в успіх українського кіно загалом, я вже його бачу. Коли я 5 років тому почав працювати в Держкіно, я і мріяти не міг про такий успіх. Мене запитували, навіщо я йду в Держкіно, що тут нічого не буде, крім ганьби. Мені здається, що ми всі разом продемонстрували позитивний результат. Такого рівня розвитку кінематографії в Україні не було з 1980-х років, коли кіноіндустрія була масштабною. Сьогодні ми бачимо потужний рух вперед", - наголосив глава Держкіно України Пилип Іллєнко.

Ігор Янковський з дружиною Світланою Сухіною поруч з пам'ятником Анні Київский

Після прем'єри "Дикого поля" в Парижі відбувся урочистий прийом в REX Club, на якому з акустичним концертом виступив Олег Скрипка. Лідер гурту брав участь в кінофестивалі як автор музики до короткометражного фільму Олеся Саніна "Анна", присвяченого пам'яті відомої українки, яка стала королевою Франції.

Олег Скрипка на сцені кінотеатру Le Grand Rex Paris

Під час урочистостей з нагоди відкриття кінофестивалю "Нова хвиля українського кіно" відбулася презентація пам'ятника дочки князя Ярослава Мудрого - Анні Київській, яка стала королевою Франції та прабабусею багатьох європейських монархів. Бізнесмен і меценат Ігор Янковський від імені українських кінематографістів передав пам'ятник послу України у Франції Олегу Шамшуру з метою подальшого його встановлення в Парижі. Такі ж пам'ятники Анні Київській в рамках проекту "Шлях королеви", ініційованого куратором Anna de Kiev Fest Федором Баландіним, вже встановлені в Києві, Кракові та Тулузі.

Кінотеатр Le Grand Rex Paris

До  програми першого кінофестивалю "Нова хвиля українського кіно" в Парижі увійшли як нові фільми, так і кінокласика. Французьким глядачам були представлені художні фільми: "Дике поле", реж. Я. Лодигін; "Вулкан", реж. Р. Бондарчук; "Коли падають дерева", реж. М. Нікітюк. Кінокласику "Лебедине озеро. Зона", реж. Ю. Іллєнко представили виконавиця головної ролі у фільмі Людмила Єфименко та Пилип Іллєнко, який також зіграв у фільмі свого батька. Документальний фільм "Перша сотня", реж. Я. Пілунський, Ю.Грузінов, Ю. Шашкова викликав сильні емоції та навіть сльози глядачів. На дитячому сеансі показали фільм "11 дітей з Моршина", реж. А. Непиталюк.

Всі сеанси були безкоштовними, а фільми представляли учасники творчих кіногруп. Дискусії після фільмів були вельми захоплюючими і часом тривали до закриття кінотеатру, а потім продовжувалися вже на вулиці.

Павло Ходаков

Наступна публікація