Франція запросила Україну приєднатися до розшифровки "чорних скриньок" збитого Іраном літака МАУ

Франція запросила Україну приєднатися до розшифровки "чорних скриньок" збитого Іраном літака МАУ

Фото: Associated Press

Очікується, що бортові самописці прибудуть до французького міста Леон 20 липня.

У середу, 1 липня, Україна отримала від Франції запрошення направити експертів для участі в розшифровці бортових самописців літака МАУ, збитого у небі над Тегераном 8 січня 2020 року.

Про це заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, попередньо, "чорні скриньки" мають прибути до французького міста Ліон 20-го липня цього року. 

"Завдання України - забезпечити максимальний рівень міжнародного визнання фактів незаконного втручання у випадку з рейсом PS752. Це наблизить всіх нас до встановлення справедливості та гідних компенсацій родинам загиблих", - наголосив Єнін.

Як повідомлялося, Україна звернеться до міжнародних судів, якщо Іран не виконає обіцянки, пов'язані зі збиттям літака МАУ. "Вони не лише не повертають нам "чорні скриньки". Йдеться також про їхні (інші - ред.) обіцянки. Вони повинні офіційно вибачитися. Вони повинні виплатити належні компенсації. Вони повинні виконати те, що обіцяли. Інакше у нас не буде іншого вибору - і вони знають нашу позицію - окрім як звернутися до міжнародних судів", - пояснював президент Володимир Зеленський.

#Чорні_скриньки Сьогодні Украіна отримала запрошення від Франції направити наших експертів для участі в розшифровці...

Опубліковано Eugene Enin Середа, 1 липня 2020 р.

Нагадаємо, що 29 червня Іран заявив, що відправив "чорні скриньки" від українського літака, збитого над Тегераном, до Франції для подальшого аналізу.

За словами, головного військового прокурора Тегерана Голамабаса Торкі, бортові самописці "фізично пошкоджені" і інформація може бути відновлена лише за допомогою "витончених" технологій. Також він зазначив, що місцеві експерти Ірану не змогли придбати необхідний для розшифрування конвертор через санкції США.

Вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України.

Спочатку причиною авіакатастрофи іранці називали технічну несправність літака. Однак вже увечері 9 січня стало відомо, що український Боїнг був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. 

Вранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ, а трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. 

Іран доправить бортові самописці зі збитого українського "Боїнга" до Парижа

Іран доправить бортові самописці зі збитого українського "Боїнга" до Парижа

Повʼязані теми:

Наступна публікація