Гастротури, "фіорди" та місця сили. П'ять найбільш популярних локацій для подорожі Україною на вікенд

Гастротури, "фіорди" та місця сили. П'ять найбільш популярних локацій для подорожі Україною на вікенд

Фото: НавколоUA

Розраховуйте на бюджет 800-5500 грн. Вартість залежить від виду транспорту та активностей. Вибір за вами.

Яскраво провести літо можна навіть не беручи на роботі тривалу відпустку і не виїжджаючи за кордон. Україна багата чарівними локаціями – архітектурними пам'ятками, мальовничими ландшафтами та історичними місцями сили, де вклонялися богам наші пращури.

Такі поїздки можуть зайняти від одного до 3-4 днів, залежно від того, який у вас пункт відправлення. Вартість також коливається у межах 800-5500 грн з людини в залежності від виду транспорту та активностей.

Засновник клубу мандрівників НавколоUA Андрій Тичина  розповів у коментарі ТСН.ua про п'ять найбільш популярних локацій цього літа та дав поради щодо маршрутів і проживання.

Вздовж Дніпровської височини

Фото: НавколоUA

Чудовий вікенд можна провести, вирушивши зі столиці на південь уздовж високого правого берега Дніпра. На схилах та в ярах дніпровських круч розташована ціла низка цікавих містечок та сіл, а кінцевим пунктом подорожі стане Канів. 

Перша зупинка – у Трипіллі. Там можна не лише відвідати археологічний музей з великою колекцією артефактів трипільської культури, а й піднятися на верхівку Дівич-гори, де колись було святилище богині родючості Дани. 

У Витачеві легко знайти відоме місце сили – городище Святополч з дерев’яною каплицею та декораціями до фільму "Поводир".

Фото: НавколоUA

На в’їзді до Ржищева варто не пропустити поворот навпроти автобусної зупинки, щоб оцінити приголомшливі краєвиди з парку колишньої садиби Долгоруких-Фадєєвих, де жила в дитинстві письменниця і мандрівниця Олена Блаватська. На ржищівській пристані легко відшукати власників моторних човнів, які возять туристів до затопленої Преображенської церкви, що залишилась від села Гусинці, зниклого під водами Каховського водосховища. Зараз вона відреставрована і дивовижно блищить куполами просто посеред Дніпра. 

Фото: НавколоUA

Звідти недалеко і до Трахтемирова – маленького селища на заповідному півострові, де стояв колись відомий козацький монастир, а нині живе відлюдник Скіф, який завжди радо приймає гостей, особливо тих, що не з порожніми руками. А якщо захочете ще й побачити знамените озеро в селі Бучак, доведеться розтягнути поїздку на два дні. 

Комфортний нічліг з готельним сервісом у цих краях можна знайти хіба що у Каневі, який також є гіднами пунктом для відвідування. 

З дорогами у цих краях теж не дуже, але краще все таки їхати власною автівкою, бо цікавих місць багато, а от автобуси ходять не скрізь. Без ночівлі така поїздка коштуватиме близько 800 грн з людини.

Купала на Голубих озерах

Фото: НавколоUA

Свято Івана Купала – прекрасний привід для тематичної мандрівки з етнічними мотивами. Це напівхристиянське та напівязичницьке свято із задоволенням відзначають у багатьох містах і селах, в етнографічних комплексах та музеях у всій країні. Але найавтентичніше, напевно, на Поліссі. 

Масштабне святкування вже традиційно відбудеться в рамках Міжнародного фестивалю авторської пісні на Голубих озерах, що в селі Олешня Ріпківського району Чернігівської області. 

Цьогорічне купальське дійство заплановане на 22:00 у п’ятницю, 6 липня. Коли над озером згуститься темрява, на березі озера запалять купальські багаття і почнеться фантастичне видовище з традиційними обрядовими елементами у виконанні професійного фольклорного колективу з Чернігова. 

Фото: НавколоUA

Тут гарантоване повне занурення у народні традиції. Вдень можна буде послухати виконавців авторської пісні, сходити на екскурсію до садиби письменниці Софії Русової або просто погуляти сосновим лісом і позасмагати на білосніжних піщаних пляжах, якими славляться Голубі озера. 

Тут є декілька баз відпочинку з різним рівнем комфорту, але на період фестивалю можуть бути проблеми з вільними місцями, тож про житло варто подумати заздалегідь.

Втім, звідти менше години їзди до Чернігова, де можна знайти готель на будь-який смак, а також скуштувати місцевого крафтового пива. 

До речі, у самому Чернігові у ці дні відбуватиметься міні-фестиваль "Зелена сцена. Фолк". На сцені біля Художнього музею гратимуть музику з етнічними мотивами. Це додасть і без того популярному туристичному центру додаткового купальського шарму. 

Фото: НавколоUA

Також варто з’їздити до сусіднього Седнева. Це маленьке містечко – вотчину козацької родини Лизогубів – здавна обожнюють художники та інші митці завдяки особливій творчій атмосфері та прекрасним краєвидам долини річки Снов. А якщо замовити річкову прогулянку на плоту, можна ще й послухати купальських пісень просто на воді – їх співають місцеві дівчата у віночках, катаючись на човниках. 

Така поїздка коштуватиме більше 1000 грн. Ночівля у готелі обійдеться у суму від 500 до 1000 грн за номер залежно від класу.

Якщо не маєте власного транспорту, то дістатися Олешні і Седніва можна на автобусі, який прямує з місцевого автовокзалу у Чернігові. До Олешні також їде приміська електричка.

Буцький каньйон

Фото: НавколоUA

Маленьке село Буки Черкаської області (не плутати з Буками Сквирського району Київської області) стало суперпопулярною туристичною локацією лише кілька років тому. 

Потужний туристичний потік хлинув до цієї глибинки після того, як в Інтернеті почали ширитися неймовірні світлини тутешнього каньйону річки Гірський Тікич.

Лише в одному місці з певного ракурсу можна зробити фото, на якому не такий вже й глибокий (до 20 м) гранітний каньйон звичайної рівнинної річки нагадуватиме справжній норвезький фіорд.

Фото: НавколоUA

Але саме ці професійні та любительські фото вже зробили і продовжують робити свою промоційну справу для цього туристичного місця без жодного офіційного статусу. Кожного вихідного за гарної погоди на майданчику перед мостом через Гірський Тікич тісняться десятки туристичних автобусів і приватних автівок. 

Екскурсійний маршрут зазвичай починається від водоспаду "Вир" біля мосту, проходить через старий водяний млин, переоблаштований під простеньку кав’ярню, продовжується повз закинуту будівлю ГЕС (перша гідроелектростанція на території сучасної України), спускається до облюбованого альпіністами скеледрому, де і є та сама точка з кращим фоторакурсом, і фінішує біля місцевого "Стоунхенджа", як називають брамоподібне скупчення величезних гранітних брил. 

Без екскурсовода, яких тут годі шукати, можна усе обійти за годину. Щоправда, так ви не дізнаєтесь масу пов’язаних з цим місцем історій та легенд, яких поки що немає у путівниках та інтернет-блогах. 

Фото: НавколоUA

Також у туристів, які мандрують самостійно, можуть виникнути складнощі з пошуком гарного обіду – у двох тутешніх зонах відпочинку готують куліши у великих казанах тільки за попереднім замовленням. Але в центрі села є пристойна піцерія і невеличка сучасна база відпочинку з новенькими дерев’яними будиночками. 

Доїхати до Бук можна автобусом з пересадкою у Жашкові.

Якщо ж ви їдете власним транспортом, то варто також завітати на каву до скульптора Сашка Бартосика в його галереї в Іваньках. Неподалік розташований палац Шувалових у Тальному, найкращий в Україні музей Трипільської культури у Легедзиному та відомий парк "Софіївка" в Умані. 

За вартістю треба орієнтуватися на 1500 грн.

Гастрономічна Бессарабія

Фото: НавколоUA

Цього року українці мають декілька "довгих" вікендів по 3-4 дні, які варто присвятити дальнім поїздкам.

Трендом цього туристичного сезону є гастрономічний та винний види туризму, які органічно поєднуються у Бессарабії – південно-східному куточку Одеської області. 

Оминувши Одесу по об’їзній, рушайте до Білгорода-Дністровського. Тамтешню фортецю "Аккерман" справедливо називають воротами Бессарабії. Це одна з найбільших середньовічних фортець України, яка ще й прекрасно збереглася у первісному вигляді.

Фото: НавколоUA

А поруч і перша винна точка – Центр культури вина "Шабо". Це не просто дегустаційний зал, а надсучасна інтерактивна експозиція про бессарабське виноробство, інтегрована у саме винне виробництво.

Фото: НавколоUA

Неодмінною частиною програми має стати місто Вилкове. Його гучний статус "української Венеції" не слід розуміти буквально. Схожість з італійським містом на воді є лише у повсякденному способі пересування місцевих мешканців – на човнах вузенькими каналами, які прорізають усе містечко на кшталт водних вулиць. Головне тут – унікальна місцева культура старовірів-липован, яка яскраво виражена в особливостях вилківської рибної кухні. Відчути усі її відтінки цього року можна буде на новому фестивалі "Дунайські гостини" 24 червня. 

Фото: НавколоUA

Істотний вплив у цьому регіоні має також болгарська культура, познайомитись з якою можна у виноробному господарстві "Колоніст" поблизу Болграда.

А весь спектр культур, що сформували сучасну Бессарабію, можна побачити в етнографічному комплексі "Фрумушика-Нова" на базі найбільшого в Європі вівчарського господарства. Тут і овечі сири, і традиційні страви з баранини, і вино власного виробництва.

Триденна подорож з усіма дегустаціями може обійтися до 4500 грн з людини.

Гуцульщина і Говерла

Фото: НавколоUA

Кожен українець хоча б раз у житті повинен зійти на Говерлу, вважають справжні українські патріоти. Тому на День Незалежності найпопулярніша туристична стежина від турбази "Заросляк" неподалік Ворохти до вершини найвищої гори України (2061 м) перетворюється на багатолюдний бульвар з невпинним рухом в обидва боки. Краще оберіть менш значущу дату, наприклад, День Конституції. 

Підйом не вимагає спеціальної підготовки та спорядження – за гарної погоди дійти до вершини години за 3-4 здатен майже кожен. Треба лише мати зручне трекінгове взуття, захопити літр-півтора води і враховувати, що на вершині може бути холод і вітер, а часто і дощ. 

Фото: НавколоUA

Від "Заросляка" бажано вирушати у гору не пізніше 8-ї ранку – тоді є найбільші шанси на гарну погоду на вершині, що дасть можливість насолодитися неймовірними краєвидами Чорногірського масиву Карпат. 

Ноги після такої прогулянки гудітимуть ще кілька днів. Цей час можна зайняти більш пасивним відпочинком і відвідати музеї та колиби Верховини – неформальної столиці Гуцульщини. Саме тут, у відрізаному від решти світу краї, збереглася автентична гуцульська культура. Кожен другий тут або гарно співає, або грає на якомусь музичному інструменті, або майструє якісь дивовижні речі. 

Фото: НавколоUA

Також тут,  мабуть, найбільша концентрація різноманітних музеїв на душу населення: гуцульської культури, народного одягу, музичних інструментів, сирного виробництва, карпатської магії. 

Усі місцеві ходять до церкви, але пам’ятають і прадавні дохристиянські традиції. Сповна познайомитися з ними дозволить фестиваль "Полонинське літо", який цього року відбудеться у рамках Форуму карпатських культур від 23 до 30 червня.

Житло тут пропонують здебільшого у приватних садибах та міні-готелях. Потяг з Києва до Ворохти іде приблизно 15 годин. Машиною – трохи швидше, близько 10 годин (680 км). На чотири дні треба мати не менше 5000-5500 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація