Генпрокуратура проситиме запобіжний захід для чотирьох суддів ВККС - Луценко

Генпрокуратура проситиме запобіжний захід для чотирьох суддів ВККС - Луценко

Фото: УНІАН

Клопотання Генпрокуратура подасть наступного тижня.

Генеральна прокуратура буде вимагати обрати запобіжний захід для чотирьох суддів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) України, а також - домашній арешт для них та відсторонення від посад.

Про це в ефірі "Радіо НВ" розповів генпрокурор Юрій Луценко.

"Наступного тижня буде ключова подія: ми - ГПУ - подамо клопотання про обрання запобіжного заходу стосовно чотирьох суддів. Судді, згідно з недавнім рішенням Верховної Ради, мають спеціальний фільтр перед обранням запобіжного заходу у суді - цей фільтр називається Вища рада правосуддя. Ми будемо клопотати про домашній арешт і відсторонення від виконання обов'язків", - сказав Луценко.

Клопотання подадуть не пізніше наступної п'ятниці, а Вища рада правосуддя повинна буде його розглянути в тижневий термін.

Луценко також заявив, що в результаті прослуховування в кабінеті керівника Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, що тривали сім місяців, можуть з'ясуватися нові епізоди, які мають ознаки кримінальних правопорушень, які не пов'язані з впливом на рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Семимісячні прослуховування в кабінеті керівника суду несуть також інші епізоди. Гості пана Вовка і він сам обговорювали ще низку питань, не пов'язаних з ВККС, які теж, з моєї точки зору, з точки зору інших прокурорів носять ознаки кримінальних правопорушень... Не виключаю, що будуть інші епізоди, які пов'язані з ВККС", - зазначив Луценко.

Генпрокурор додав, що можуть бути знайдені й інші епізоди у цій справі, які "носять характер замовних рішень суддів заради політичних і бізнесових інтересів пана Вовка (голови Окружного адмінсуду Києва)".

Чи приведуть слова, зафіксовані на плівках до підозр, залежить від того, чи були вони пов'язані з процесами, зазначив Луценко.

На плівках є розмови як представників минулої, так уже й нинішньої влади. Кого саме - Луценко не розповів, але уточнив, що кримінальна відповідальність настає не за розмови, а за дії, які йдуть після розмов, якщо вони були.

Ця справа тісно пов'язана зі скандалом в Окружному адміністративному суді міста Києва. 26 липня співробітники НАБУ разом із Генпрокуратурою провели обшук в Окружному адмінсуді столиці. За інформацією пресслужби НАБУ, обшуки відбувалися в межах розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень головою та окремими суддями Окружного суду. 

Слідство вважає, що голова та деякі судді ОАСК організували винесення завідомо неправосудних судових рішень та втрутились у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Мета цих дій - уникнення обов’язкового кваліфікаційного оцінювання, встановленого законом для служителів Феміди. 

Керівництву Окружного адмінсуду та його суддям підготовлені підозри за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів і організації ухвалення заздалегідь неправосудних рішень.

В управлінні спецрозслідувань ГПУ повідомили про факт впливу керівництва Окружного адміністративного суду на рішення Конституційного суду, ВККС, Вищої ради правосуддя, які єдині у судовій гілці можуть притягувати до дисциплінарної відповідальності, а також на Державне бюро розслідувань, тиснучи на слідство, щоб викликати на допити.

Щодо тиску на КС, слідчі припускають, що це спричинило скасування закону про незаконне збагачення і визнання незаконною люстрації.

Нагадаємо, раніше у липні журналісти викрили Окружний адмінсуд Києва в обході системи авторозподілу резонансних справ. Окружний суд відомий скандальними рішеннями, які неоднозначно сприймаються у суспільстві. З останніх таких - це скасування перейменування проспектів Бандери і Шухевича, призупинення перейменування УПЦ МПскасування націоналізації "ПриватБанку".

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація