Генштаб засекретив дані про самогубства в армії та звинуватив Матіоса в брехні

Генштаб засекретив дані про самогубства в армії та звинуватив Матіоса в брехні

Фото: pixabay.com

В Україні коефіцієнт самогубств становить 0,007% на 100 тисяч військових.

У Генеральному штабі Збройних сил України назвали неправдивими слова головного військового прокурора Анатолія Матіоса, що щотижня в зоні АТО скоюють самогубства 2-3 військових.

Під час брифінгу начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ Олег Грунтковський відмовився назвати кількість самогубств серед військових, заявивши, що це секретна інформація. Про це повідомляють "Українські новини".

"Це інформація "для службового користування", - уточнив Грунтковський і запевнив, що це рішення Генштабу не порушує норми закону "Про доступ до публічної інформації".

Він зазначив, що статистика щодо самогубств військових у поточному році суттєвого не відрізняється від аналогічного періоду 2017-го. Проте цього року зафіксовано на три самогубства більше. В Україні коефіцієнт самогубств становить 0,007% на 100 тис. військових, що відповідає світовій практиці. Грунтковський сказав, що під час війни в Іраку серед військових країн НАТО такий коефіцієнт становив 0,026%, а під час війни в Афганістані в радянській армії - 0,29%.

Грунтковський звинуватив Матіоса в маніпуляції.

"Я не знаю, звідки він (Матіос) ці цифри взяв... Я можу сказати єдине, що ця цифра в рази менше. Дуже дивно чути такі заяви від вищих посадових осіб, особливо прокуратури, від людей, які не займаються роботою з особовим складом, профілактикою суїцидів... Ця заява - неправда, вона не відповідає дійсності і швидше за все пов'язана з маніпуляцією громадською думкою", - заявив Грунтковський.

Він запевнив, що, згідно зі статистикою, йде тенденція до зменшення суїцидів в армії. А більшість самогубств - близько 66% - стаються не в зоні АТО, а в пунктах постійної дислокації.

Нагадаємо, півроку тому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, посилаючись на дані військової прокуратури, що від початку АТО (13 квітня 2014 року) і до початку червня 2017 року на Донбасі скоїли самогубства до півтисячі українських бійців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація