Геращенко пояснив, чи пов'язані масштабні підтоплення у Західній Україні із вирубкою лісів

Геращенко пояснив, чи пов'язані масштабні підтоплення у Західній Україні із вирубкою лісів

Фото: Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Геращенко каже, що вирубка лісу потрібна, але вона повинна бути виважена.

Причиною масштабних підтоплень і руйнації приватних будинків та інфраструктури на Заході України є, перш за все, є надмірна кількість опадів, які випали упродовж кількох діб. 

Таку думку висловив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" 25 червня.

На мій погляд, є два окремих питання. Перше – катастрофічна повінь, яка залежить від рівня опадів, які дійсно катастрофічні. По-друге – це питання незаконних вирубок лісу. І в Румунії, і в Сербії, і в Словаччині також є повені. Чому? Тому що також, що там є незаконні рубки лісу? Ні. Тому що, коли випадає 200 мм опадів, двохмісячна норма, за 2 дні, то в кожному регіоні Європи, або Америки, або Китаю буде така ж повінь", - сказав заступник глави МВС.

Геращенко зазначив, що в Україні останні 8 років діє система електронних чипів на кожну деревину. І нині законом заборонено перевезення лісу-кругляка. Так, і СБУ, і поліція стежать, щоб ані автівками, ані залізницею не відбувалося вивезення деревини. 

"Зараз дійсно є проблеми, про які пишуть у пресі, вони вивчаються нашими аналітиками. Щодо незаконних вирубок лісу, як правило перебільшення вирубок у державних лісгоспах для того, щоб продавати українським деревообробним підприємствам, які потім експортують вже готову продукцію. Доречі, 5 років тому, коли було введено заборону на вивіз лісу кругляку до Європи, я за це голосував, тому що я хотів, щоб в Україні була переробка лісу, щоб наші підприємства були загружені роботою. По-третє, вирубка ліса потрібна. Тому що, це робочі місця, але вона повинна бути виважена і на кожен гектар зрубленого лісу потрібно саджати гектар і більше. Тоді це буде ефективне управління природними ресурсами",- пояснив Геращенко.

Чи причетна незаконна вирубка лісу у Карпатах до стихійного лиха - Геращенко

Чи причетна незаконна вирубка лісу у Карпатах до стихійного лиха - Геращенко

Нагадаємо, очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що головною причиною паводків у західних областях України є вирубування лісів на високогір'ї. За її словами, у горах висота верхньої межі лісу уже зменшилася від 1400 метрів до 1200 метрів. Також вона каже, що важливим чинником масштабів повеней є засміченість територій, зокрема у лісах.

Що робить влада та чим пояснює: головне про масштабні повені на Заході України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація