"Гібридний" воєнний стан: транспортникам радять підготувати "тривожні валізки"

"Гібридний" воєнний стан: транспортникам радять підготувати "тривожні валізки"

Фото: УНІАН

Загалом відчутних змін для українців у найближчий місяць не передбачається.

Більше прав у військових, більше зобов'язань у цивільних, можливі незручності, але жодного наступу на права і свободи громадян – таким, за версією влади, буде у найближчі 30 днів воєнний стан у низці прикордонних регіонів України. Як він вплине на буденне життя українців та що відбуватиметься в разі загострення ситуації, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Столичний залізничний вокзал – пасажирів евакуюють через дзвінок чергового телефонного мінера, тривога знову виявилася фальшивою. За винятком цього інциденту, жодних змін у роботі залізничного вузла немає. "Посилення громадського порядку", - пояснюють правоохоронці.

Як "гібридний" воєнний стан вплине на буденне життя українців

Як "гібридний" воєнний стан вплине на буденне життя українців

У штатному режимі працюють й аеропорти. У "Борисполі" повідомили пасажирів: панікувати та приїздити задовго до рейсу не треба, значних змін у роботі головних повітряних воріт України не буде. Натомість міністр інфраструктури вдягнув камуфляж та провів з транспортниками спеціальну нараду щодо роботи під час воєнного стану. Він пояснив також, що для залізниці пріоритетом стануть інтереси військових перевезень – інші потяги у разі потреби можуть затримуватись чи бути скасовані. Транспортні об'єкти додатково охоронятимуться, а транспортникам міністр наполегливо радить тримати під рукою тривожний рюкзак. "Ми плануємо за швейцарським зразком запровадити активну участь співробітників сфери транспорту у територіальній обороні. В кожного напоготові повинен бути "тривожний рюкзак" з триденним запасом всього найнеобхіднішого та чітке розуміння його дій у разі атаки ворога", - пояснив Омелян.

Воєнний стан діятиме місяць у десяти областях, які межують з територіями, звідки в Україну можуть вдертись російська війська. Значних змін у повсякденному житті цих регіонів поки що не буде, але оборонні підприємства переводять на цілодобовий режим. Військових викликали з відпусток і наказали бути напоготові, однак загальну мобілізацію президент пообіцяв поки що не оголошувати. Він запевнив напередодні Верховну Раду, що своїм правом на надзвичайні заходи не зловживатиме і застосує його лише у разі ворожого вторгнення. З широкого набору обмежень, які дає владі закон воєнного часу (від комендантської години до продуктових карток) обіцяють застосувати лиш необхідні. Наприклад, заборону перекриття доріг, якщо, скажімо, "євробляхарі" блокуватимуть їх у тих областях, де діятиме воєнний стан. Військові отримують більше прав, наприклад, право силою розганяти юрбу, яка блокує рух військових колон, як це було на Донбасі у 2014-му. Можуть почастішати огляди машин на автошляхах і перевірки людей на вулицях.

У разі воєнного загострення місцеву владу можуть зобов'язати розквартирувати військових, у тому числі у приватному житлі населення. Також зможуть вилучати службовий чи особистий транспорт – автобуси чи вантажівки, однак держава має відшкодувати їх вартість. "Хочеш миру – готуйся до війни. Якщо ми не будемо готуватися до війни, то Путін нам показав, що буде з Кримом, з Донбасом, з кораблями і мирними громадянами", - пояснив голова комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський. Якщо загострення не буде, за 30 днів воєнного стану керівники держави сподіваються зміцнити обороноздатність – наприклад, пришвидшити виконання оборонних замовлень, які цього року уряд недофінансував. Генштаб має прорахувати мобілізацію та передислокацію частин на випадок початку військових дій. Президент може продовжити воєнний стан, але тільки за згодою Верховної Ради.

Кореспондент ТСН Марія Васильєва

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація