Гіпертонічний криз: Супрун розповіла, як розпізнати смертельно небезпечний стан

Гіпертонічний криз: Супрун розповіла, як розпізнати смертельно небезпечний стан

Фото: pixabay.com

Очільниця МОЗ назвала симптоми кризу та порадила, як запобігти захворюванню.

Восени, окрім нежитю та застуди, на українців "полюють" серцево-судинні захворювання, зокрема небезпечний гіпертонічний криз.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook виконувачка обов’язків міністрі охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"Гіпертонічний криз — це раптове та значне підвищення артеріального тиску від базового рівня. Загрозу здоров’ю та життю несе значне підвищення АТ (як правило > 180 та/або 120 мм рт.ст.), яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. Зокрема розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легень", - написала вона.

За словами Супрун, важливим є те, що не тільки дуже високий рівень артеріального тиску, а й ступінь його зростання може стати причиною розвитку тяжких ускладнень артеріальної гіпертензії.

Також очільниця МОЗу оприлюднила симптоми, які можуть свідчити про гіпертонічний криз:

- інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в ділянці серця;
- порушення мови, слабкість в одній руці, асиметрія обличчя;
- інтенсивний головний біль, який супроводжується сплутаністю свідомості та розладами зору;
- нудота й блювання;
- задишка;
- судоми;
- відсутність свідомості;
- виражені тривожні розлади.

Окремо Супрун зазначила, що у більшості випадків знадобиться госпіталізація для уточнення діагнозу та лікування.

"Однак частіше трапляється, що значне раптове підвищення артеріального тиску супроводжується головним болем, запамороченням, відчуттям тривоги, серцебиттям. Натомість вищеперелічені симптоми відсутні. Такі стани не потребують виклику швидкої та можуть лікуватись амбулаторно. Для зниження тиску використовуються антигіпертензивні препарати у таблетках", - додала вона.

Разом із тим Супрун наголосила, що найкращим способом запобігання гіпертонічним кризам є ефективна взаємодія з лікарем, а також важливо дотримувати здорового способу життя: відмовитися від куріння та зловживання алкоголем, правильно харчуватися, регулярно займатися фізичними вправами та обмежити сіль у раціоні до 5 г на добу.

Водночас урядовиця нагадала, що будь-який пацієнт в Україні, який має серцево-судинне захворювання, може скористатися програмою "Доступні ліки", завдяки якій можна регулярно приймати потрібні ліки безоплатно або купувати їх із суттєвою знижкою, а також в Україні діє програма невідкладного стентування — під час гострих станів держава оплачує встановлення стенту пацієнту.

Восени на нас “полюють” не лише нежить та застуда, погіршується також перебіг багатьох хронічних захворювань, зокрема...

Опубликовано Уляна Супрун Понедельник, 22 октября 2018 г.

Як повідомлялося раніше, уряд спростив доступ громадян до ліків. Уляна Супрун пояснила, що йдеться про три зміни у системі закупівлі та розподілу ліків: прозорий перерозподіл коштів на ліки, яких зараз закуповується найменше, швидша доставка ліків з обласних центрів до складів і медзакладів всього регіону, розвезення вакцин до медзакладів, де сімейні лікарі надають безоплатну допомогу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація