Голосування з дивану та миттєвий і точний підрахунок ЦВК: українцям є чого повчитися на виборах в Естонії

Голосування з дивану та миттєвий і точний підрахунок ЦВК: українцям є чого повчитися на виборах в Естонії

Фото: pixabay.com

Одна з найменших європейських країн дасть фору одній із найбільший у технологічному забезпеченні демократичних процесів.

Найменша і найбідніша на ресурси з пострадянских країн демонструє всьому світові демократію рівня ІІІ тисячоліття. Естонці обирають владу, не встаючи з дивана та в повній переконаності, що їхні голоси через електронні засоби захищені від маніпуляцій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Голосувати можна навіть з-за кордону, а на допомогу тим, хто не визначився, приходить передвиборний тест, який називається виборчим компасом. На спеціальному сайті виборцю пропонується відповісти на 14 запитань і система підбирає анкети кандидатів, котрі найбільше вдовольняють обраним відповідям. Естонці кажуть, що це зручно, бо звільняє від необхідності читати довгі та нудні політичні програми. Коли виборець визначився, йому приходить ПІН-код, котрим потрібно підтвердити свій голос, а потім пройти ще одне підтвердження від комп’ютерної системи. У такий спосіб проголосувати за партію чи політика можна протягом лічених хвилин без походів на дільниці, черг і ризику неправильно заповнити папери.

Електронна країна: як естонці впевнено обирають владу, не встаючи з дивана

Електронна країна: як естонці впевнено обирають владу, не встаючи з дивана

Електронні вибори стартували в Естонії в 2005 році – тоді вперше з комп’ютера проголосували 10 тисяч людей. Згодом країна стрімко перейшла зі звичайних дільниць на віртуальні, і таку новацію вподобала не тільки молодь. 80-річна Лайне Лупп впевнено користується ІD-карткою та заходить на сайт виборів, однак має свої вимоги до претендентів. "Мені важливо знати, хто він, коли народився, і контактний телефон, якщо мені захочеться запитати: хто ти і що ти робиш. І найважливіше я дивлюся – яка освіта", - зізнається жінка. Паперові вибори вона згадує без охоти та зізнається, що краще заощадить час і витратить його на манікюр. "Бути там у черзі? Мені ніколи – у пенсіонерів немає часу", - каже естонка.

Економія часу виборця – не єдина перевага електронного голосування. Результати виборів у місцевий центрвиборчком не звозять мішками з бюлетенями та протоколами з мокрими печатками. Всі 100% голосів підраховані практично одразу після завершення часу на процедуру голосування, і країну не трясе тижнями – вона через кілька днів узагалі забуває, що були вибори. Але традиційні дільниці ніхто не скасовував, електронне голосування передує паперовому, котрим користуються здебільшого ті, хто просто забув чи не встиг вчасно проголосувати з мобільного пристрою. Однак є й ті, хто не довіряє новаціям – принципово голосують по-старому переважно вихідці з Росії.

Щоб мати змогу голосувати на дивані, естонці вклали в технології 1 мільйон євро протягом 12 років. Для порівняння, лише у 2019 році вибори українцям обійдуться у 64 мільйони євро. І це при тому, що майбутнє голосування ні на крок не просунеться в технічному прогресі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація