Голова Держкосмосу послав критиків запуску українського супутника “коментувати футбол”

Голова Держкосмосу послав критиків запуску українського супутника “коментувати футбол”

Фото: Дніпровська митниця

Льотні випробування “Січ-2-30” повинні завершитися до 13 березня.

Переведення українського супутника "Січ-2-30", який ще 13 січня було виведено на навколоземну орбіту, в режим збереження енергії викликало хвилю критики в бік українських підкорювачів космосу. Коментатори у соцмережах вважають запуск невдалим, оскільки космічний апарат досі не виконує своїх функцій.

У п’ятницю, 11 лютого, голова Держкосмосу Володимир Тафтай на своїй Facebook-сторінці назвав закиди та звинувачення у непрофесійності безпідставними і розповів, що відбувається з українським супутником.

За його словами, зв'язок із супутником вдалося встановити лише на третьому сеансі, тому його сонячні батареї зорієнтувалися під неправильним кутом та не можуть достатньо заряджатися. 

“Супутник перезавантажився та почав працювати у режимі енергозбереження. Ми очікуємо, що протягом 1-1,5 місяців просторове положення стане сприятливим для накопичення електроенергії, що дасть можливість привести орієнтацію до штатної”, - написав Володимир Тафтай.

Він також повідомив, що льотні випробування супутника вже поновлено. “Стандартний термін випробувань - 2 місяці, тобто до 13 березня”, - уточнив чиновник. 

Голова Держкосмосу також висловив здивування, що принизлива критика на адресу українських підкорювачів космосу лунає не тільки зі сторони північно-східних сусідів та проросійських ЗМІ, але й громадян України. Водночас він зауважив, що сприймає зауваження лише від професіоналів, думка яких для нього щось важить.

“Колишніх посадовців, які ніколи в житті нічого у космос не запускали, та “експертів”, які не розуміють, що у супутника є не тільки корисне навантаження, а ще й системи відокремлення й енергозбереження, прошу йти коментувати футбол”, - написав у соцмережі Володимир Тафтай.

Нагадаємо, український супутник "Січ-2-30", який вивела на орбіту ракета Falcon з мису Канаверал, зможе збирати дані для цивільних і оборонних потреб.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація