Голова КСУ назвав проблеми у Антикорупційному суді та сказав, що думає про його конституційність

Голова КСУ назвав проблеми у Антикорупційному суді та сказав, що думає про його конституційність

Фото: Вищий антикорупційний суд/Facebook

Майже пів сотні депутатів вимагають визнати Вищий антикорупційний суд неконституційним.

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький назвав проблеми, які наразі є у Вищому антикорупційному суді.

Свою думку він висловив під час брифінгу 30 жовтня. 

Тупицький наголосив, що на його думку Антикорупційний суд повинен працювати самостійно.

"Основне питання у цьому суді: це спецсуд, чи це спеціалізований суд. Якщо це спецсуд, то він неконституційний. Це й прописано у Конституції України. Якщо це спеціалізований суд, то немає питань. Все одно забезпечується перегляд його рішень Верховним судом", — наголосив він. 

Слід зауважити, що Конституційний суд взявся за Вищий антикорупційний суд. 49 депутатів, більшість яких із "Опозиційної платформи – За життя", вимагають визнати Вищий антикорупційний суд неконституційним. Тупицькй наголосив, що не знає, яке рішення ухвалить суд, але сподівається на "здоровий глузд".

"Я не кажу свою думку наперед, тому що вона, буває, після дослідження міняється. Але я там нічого не почув неконституційного, якщо чесно. Нічого не почув з усних слухань неконституційного, але ще не було глибоких досліджень", — зауважив голова КСУ. 

Як повідомлялося, у червні Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроєкту №3348 про внесення змін до закону "Про Вищий антикорупційний суд". У законопроєкті йдеться про забезпечення суду приміщеннями та інших питань роботи суду. 

У липні 2020 року 49 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з клопотанням визнати закон "Про Вищий антикорупційний суд" від 7 червня 2018 року № 2447-VIII таким, що не відповідає Конституції. 

В Україні розпочинає роботу Антикорупційний суд: коли чекати перших вироків

В Україні розпочинає роботу Антикорупційний суд: коли чекати перших вироків

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандальне рішення КСУ
Наступна публікація