Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Головне вчасно зупинитися: Супрун розповіла, як їсти сало з користю для здоров‘я

​​​​​​​У салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.

В Україні сало або люблять, або ненавидять, але мало хто є байдужим до нього. Про сало складають пісні і жарти, та просять привезти як гостинець. Як їсти сало з максимальною користю для здоров’я, - розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

В Україні сало або люблять, або ненавидять, але мало хто є байдужим до нього Про сало складають пісні і жарти, та...

Опубліковано Уляна Супрун Вівторок, 27 листопад 2018 р.

За її словами, сало — це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а також моно- та поліненасичені жирні кислоти — такі, як в рослинних оліях. З одного боку, у салі досить багато таких некорисних насичених жирів. В 100 грамах — майже 40 грамів, а це подвійна денна норма для нашого організму. За день радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. Насичені жири — це ті самі висококалорійні жири, надлишок яких пов‘язують із ризиком атеросклерозу.

ВідеоТСН.Тиждень дослідив, чому українське сало продають за ціною заморського делікатесу

Журналісти ТСН Тижня з'ясували цікаву особливість - сало на наших базарах подекуди дорожче, ніж м'ясо. Що сталося з національним продуктом і яких розцінок чекати далі - розкажуть завтра о 19:30.

ТСН.Тиждень дослідив, чому українське сало продають за ціною заморського делікатесу

100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається. В салі також немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Тобто багато їсти сала не варто. Але трошки — кілька скибок — можна і корисно.

З іншого боку, в салі, все-таки, більше жирів із ненасиченими жирними кислотами. Навіть більше, ніж у вершковому маслі. Такі жири добре впливають на стан судин.

Сало містить незамінні омега-3 поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів і протидії запальним процесам. У раціоні людей, що рідко споживають жирну рибу та екзотичне й дороге авокадо, таких жирних кислот бракує.

В салі є корисна речовина холін, що відіграє важливу роль в обміні жирів.

За вмістом о ненасичених жирних кислот сало дещо подібне до ріпакової олії та риб‘ячого жиру. Цікаво, в деяких дослідженнях виявлено, що від раціону та випасу свині вміст омега-3 жирних кислот може зростати. В салі вітаміни D та Е, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.

«Попри те, що багато людей бояться холестерину, в салі його не так багато. В 100 грамах сала міститься лише 95 міліграмів — третина денної норми для людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або ж половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами», - зауважує Супрун.

А щоби сало принесло максимальну користь для здоров‘я:

Не вживайте сало у великих кількостях. Надлишок жирів може викликати дискомфорт у шлунку або кишківнику.

Пильнуйте свій раціон та зважайте на витрати енергії. Якщо ви раптом з‘їли багато сала, то в цей день не варто їсти масло, інші тваринні жири, м’ясо, а також солодощі.

«Поєднуйте сало з крохмалистими продуктами — картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом, та гострими компонентами — червоним перцем, гірчицею. Жири, що є в салі, допомагають краще засвоюватись червоним і оранжевим пігментам — каротиноїдам. Тому якщо їсте сало, то доповніть його морквою, помідорами або борщем», - резюмувала Супрун.

ВідеоУкраїнське сало може знову подорожчати

Генеральське, командирське, зроблене на соломі і, звісно ж, класичне. Вибір на українських ринках сала чималий, купити можна на будь-який смак - були б гроші. Сніданок вирішив перевірити ціну на сало на ринках, а заразом розпитав українців, які страви з цього смаколика можна приготувати.

Українське сало може знову подорожчати

Нагадаємо, що за останній рік в Україні серед продуктів найбільше здорожчали морква і сало

Залиште свій коментар

Вибір редакції