Номер на Нивках за 100 тисяч. Ціни на житло в Києві у день фіналу Ліги чемпіонів злетіли до небес

Номер на Нивках за 100 тисяч. Ціни на житло в Києві у день фіналу Ліги чемпіонів злетіли до небес

Фото: Reuters

Однак експерти зауважують, що така практика звична для всіх європейських міст-господарів спортивних турнірів.

За три тижні у Києві відбудеться фінал Ліги чемпіонів. У столиці України очікують не лише на видовищний матч за участю англійського "Ліверпуля" та іспанського "Реала", а й на фанів, які приїдуть підтримати свої команди.

Найперше це видно з цін на готелі та квартири: подекуди вартість зросла у сотню разів. Звісно, українці у своєму прагненні підзаробити на туристах в ажіотажні дні не оригінальні, проте стрибок усе одно вражає.

Якщо зайти на популярний сервіс бронювання booking.com, найперше охочим відпочити в Києві 26 травня повідомлять, що 98% помешкань на цей день вже недоступні. За інші 2% варіантів вболівальникам або ж просто туристам доведеться викласти в середньому близько 100 тисяч гривень (3200 євро чи 2800 фунтів стерлінгів) за добу.

Готель "Нивки", який розташований за 12 кілометрів від НСК "Олімпійський", цей сервіс пропонує як найкращий варіант у співвідношенні ціна-якість. Доба у ньому коштує 98 тисяч грн (3 131 євро) – номер залишився один. У ньому є два односпальні ліжка та стандартний набір зручностей (власна душова, телевізор, чайник). Можна помилуватися видом на сад.

До стадіону є опція дістатися наземним транспортом та метро (доведеться зробити ще й пересадку). На Uber нині можна замовити машину за 100 грн (3 євро), у день матчу ціни очікувано зростуть. Проте навряд чи сума буде непідйомною для іноземців, навіть якщо це буде збільшення втричі.

ТСН.ua вирішив переконатися, що ціни на booking.com не відрізняються від реальних. У готелі підтвердили, що номер, який у звичайні дні коштує 720 грн 26 травня обійдеться у майже 100 тисяч.

"Це фінал Ліги чемпіонів, і ціни завищені трохи", - пояснили на рецепції. На уточнення, що підвищення більше ніж у 100 разів – зовсім не "трохи", представниця "Нивок" відповіла, що стрибок зумовлений власне футбольною подією. Специфічних опцій готель у день проведення матчу ЛЧ не вводитиме. Тобто гості платитимуть таку ціну лише через ажіотаж.

Раптом комусь із фанів захочеться оселитися на Хрещатику – тут доведеться викласти за звуконепроникний номер та сніданок від 187 тисяч грн (5 975 євро).

Зекономити можна, скористувавшись сервісом Airbnb. "Квартиру в радянському стилі для фанів "Ліверпуля" пропонують зняти біля метро "Житомирська" - усього за 3500 грн (111 євро) за добу. А ліжок тут аж п’ять.

На Позняках "затишну квартиру" віддадуть на добу за 20 тисяч гривень (640 євро), а кімнату в тому ж районі взагалі за 1000 грн (30 євро).

Дворівневий пентгауз із джакузі та каміном на Печерську коштуватиме близько 85 тисяч гривень (2 715 євро).

Французький Ліон, який прийматиме фінал Ліги Європи 16 травня, виявився скромнішим за Київ. Команди, які гратимуть в останньому матчі, ще не визначилися, однак місць в місті вже майже не лишилося. Booking пропонує першою рекомендацією апарт-готель - єдиний, який лишився доступним в межах Ліона. За майже 67 тисяч гривень.

Лише Ліга чемпіонів дозволила невеликому номеру на київській околиці обійти "Отель де Парі" у Монако, який для всього світу є синонімом розкоші. Щоправда, вдалося йому це лише в ціні.

Як пояснив ТСН.ua експерт із готельного бізнесу на умовах анонімності, практика значного підвищення цін в день проведення фіналів футбольних турнірів – звична для усіх країн. Так, були випадки, коли у європейських країнах гостели коштували 250 євро.

"До прикладу, в Німеччині ставили порожні автобуси, в них розміщували ліжка, як в поїздах, і брали за це 150 євро", - розповів співрозмовник.

Різкі підвищення, за словами експерта, не відлякують клієнтів.

"Клуби багаті, у них – багаті спонсори. Та і в болівальники теж мають гроші", - пояснює співрозмовник, додаючи, що готелі ніколи не лишаються порожніми.

За попередньою інформацією, до Києва приїде близько 100 тисяч вболівальників "Ліверпуля" та "Реала". Аеропорт "Бориспіль" готовий прийняти додатково 130 чартерів. Фахівці готельного бізнесу вже у квітні попереджали, що місць для розміщення усіх фанатів може не вистачити.

Аліна Денисенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація