"Готові зробити це найближчими днями". Пристайко повідомив деталі додаткової евакуації українців з Уханя

"Готові зробити це найближчими днями". Пристайко повідомив деталі додаткової евакуації українців з Уханя

Фото: УНІАН

Одна з країн ЄС пропонує свою допомогу.

Для додаткової евакуації українців із китайського Уханя, звідки почалося розповсюдження коронавірусу, Міністерство закордонних справ розглядає варіант залучення допомоги країн ЄС. Одна з яких вже висловила свою готовність допомогти у цьому. Ще одна евакуація наших громадян може відбутися найближчими днями.

Про це заявив голова МЗС Вадим Пристайко в інтерв'ю одному з українських телеканалів.

"У нас є різні варіанти. Наразі найбільш доцільним є - залучення допомоги інших країн. Україна допомагала іншим країнам забрати громадян. Так діють всі. У відповідь ми очікуємо, що тепер допоможуть нам. Ми розраховуємо, що нам теж допоможуть евакуювати наших громадян. Їх там небагато залишилося. У нас зараз є європейська країна, яка пропонує забрати наших громадян з Уханя", - додав міністр.

Однак, він уточнив, що наразі МЗС планує евакуацію своїх громадян лише з Китаю. І це може відбутися найближчими днями під тісним контролем китайської влади. "Ми готові найближчими днями це зробити", - сказав Пристайко.

"Окрім КНР, де були зареєстровані перші випадки захворювання, ми, в принципі, більше не плануємо евакуації. Єдине, що ми плануємо - додаткова евакуація українців, які залишилися в Ухані. Ми думаємо, яким чином їх звідти забрати", - заявив голова МЗС.

Зі слів міністра, Україна не має наміру наразі закривати кордони через поширення коронавірусу. Пристайко наголосив, що держава посилила перевірку на кордонах і нагадав, що наразі хворих на території України немає.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.Четверо українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Очільниця МОЗу озвучила результати перших перевірок евакуйованих українців у Нових Санжарах

Очільниця МОЗу озвучила результати перших перевірок евакуйованих українців у Нових Санжарах

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація