Гройсман доручив порушити дисциплінарне провадження щодо Лінчевського

Гройсман доручив порушити дисциплінарне провадження щодо Лінчевського

Фото: УНІАН

Прес-служба Міністерства охорони здоров’я заявила, що Лінчевський приносить вибачення за «неприпустимо невдало використані вислови» щодо лікування онкохворих.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наказав порушити дисциплінарне провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського.

Про це повідомив речник голови уряду Василь Рябчук у Facebook.

Про актуальне. Сьогодні Прем'єр дав вказівку порушити дисциплінарне провадження стосовно заступника міністра охорони...

Опубліковано Василем Рябчуком 4 червня 2018 р.

«Мета – вивчення інформації, поширеної в ЗМІ, щодо його висловлювань.Знаючи прем’єра, впевнений: якщо скандальні слова заступника міністра про смертельно хворих людей дійсно мали місце, йому точно буде непереливки», – зауважив Рябчук.

Прес-служба Міністерства охорони здоров’я раніше повідомила, що Олександр Лінчевський приносить вибачення за «неприпустимо невдало використані вислови» про неефективне лікування онкохворих за кордоном під час виступу в Рахунковій палаті.

У медичному відомстві «до неприпустимості розповсюдження некоректного припущення щодо високого рівня смертності (25%) серед пацієнтів, яких міністерство направляло на лікування за кордон».

У МОЗ зауважили, що вважають кінцеві результати програми «Лікування громадян України за кордоном» загалом успішними.

«За останні два роки відправлено на лікування в півтора рази більше пацієнтів, ніж за попередні шість років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилось з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системна співпраця. Шанс на подовження життя отримують понад 75% пацієнтів», – підкреслили в міністерстві.

Раніше ЗМІ поширили заяву заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, зроблену ним у ході виступу в Рахунковій палаті під час обговорення звіту про результати аудиту ефективності коштів держбюджету, виділених МОЗ для лікування громадян України за кордоном. Говорячи про пацієнтів, у яких діагностовано рак, Лінчевський заявив про неефективність використання цих коштів у зв'язку з високим рівнем смертності.

Втім одразу за цією фразою, яку наводять ЗМІ, у стенограмі зафіксовані такі слова урядовця: "Ми даємо шанс людині пожити ще трішки, пожити довше. 75% пацієнтів прожили один рік, два роки, три роки, п'ять років". У коментарі журналісту ТСН заступник міністра підтвердив, що навпаки виступає за збереження програми і за можливість лікування за кордоном для пацієнтів з важкими захворюваннями.

"Міністерство наполягало на тому, що незалежно від біології захворювання, незалежно від складності, шанс на лікування, одужання, подовження життя має кожен пацієнт. Ми власне кажемо про неприпустимість рахування пацієнтів відсотками, неприпустимість маніпуляцій на цій темі. Це висновок рахункової палати (смертність у 25% випадків лікування за кордоном – ред.), який є експертно некоректним і неприпустимим морально. Ми проти таких маніпуляцій. Скільки б це не було, як би тяжко це не було, які б не були наслідки, якщо бодай один пацієнт вижив і комусь стало легше від лікування, ця програма повинна працювати", - наголосив Лінчевський.

Нагадаємо, хворі з рідкісними захворюваннями скаржаться, що Нацперелік ліків позбавляє їх можливості отримати безкоштовні засоби для лікування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація