ГРУ Росії може бути причетне до вибухів на українських складах боєприпасів — Bellingcat

ГРУ Росії може бути причетне до вибухів на українських складах боєприпасів — Bellingcat

Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв припускає, що за вибухами боєприпасів у Чехії, Болгарії та Україні може стояти одна і та ж група ГРУ.

Військова розвідка Росії може бути причетна до вибухів і пожеж на складах боєприпасів в Україні.

Про це заявив розслідувач Bellingcat Христо Грозєв, інформує "Україна 24".

"Одне з розслідувань, яке ми вже майже рік робимо, — це щодо вибухів в Україні, які були на військових заводах (складах — Ред.) боєприпасів. Ми поки розслідуємо можливість, що вони були результатом роботи тієї ж групи ГРУ, яка стоїть за вибухами на військових заводах у Чехії та Болгарії. Це одне з розслідувань, яке ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити", — зазначив Грозєв.

За його словами, є й інші розслідування військових злочинів упродовж останніх 5 років, проте вони не обʼєднані "якимось одним інцидентом".

 "Це багато дрібних інцидентів, тому ми намагаємося знайти якусь форму, щоб їх показати", — сказав розслідувач Bellingcat.

Нагадаємо, що за останні роки в Україні сталася низка масштабних вибухів і пожеж на складах боєприпасів. До війни на Донбасі — у Новобогданівці та Лозовій, а після 2014 року — в Калинівці, Сватовому, Ічні та Балаклії.

Так, пожежа на одному з найбільших в Україні військових складів у Калинівці Вінницької області сталася 26 вересня 2017 року. Тоді у повітря злетіло 32 тисячі тонн снарядів. Боєприпаси вибухали й розліталися на відстань до 10 кілометрів від епіцентру. Постраждали двоє людей, були пошкоджені дві тисячі домівок, а близько 30 тисяч місцевих жителів були тимчасово евакуйовані. Збитки від втрати боєприпасів попередньо оцінили у щонайменше 800 мільйонів доларів.

15 листопада 2019 року на території артилерійської бази в Балаклії сталося близько 20 вибухів. Унаслідок цього загинули двоє людей, пошкодження дістали ще троє.

Новини світу: Bellingcat, Spiegel та The Insider розслідували отруєння Дмитра Бикова

Новини світу: Bellingcat, Spiegel та The Insider розслідували отруєння Дмитра Бикова

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація