Група дітей-стартаперів поїде у США представляти Україну на масштабному конкурсі: як виховати генія

Група дітей-стартаперів поїде у США представляти Україну на масштабному конкурсі: як виховати генія

Престижний конкурс відбудеться в американському штаті Каліфорнія.

Навесні цього року п'ятеро українських дітей зі своїми винаходами поїдуть на найбільший Всесвітній конкурс стартапів у Кремнієву долину в США. Як виховати таку дитину, яка вже у 10 класі здатна створити власний бізнес-проєкт, у сюжеті ТСН.19:30.

Серед п'ятірки стартаперів і студент першокурсник Київського політехнічного університету Назар, який ще у молодших класах зривав уроки. Юнак найстарший син у родині й мамі, яка має ще двох молодших дітей, бракувало часу на сина, який постійно пропадав у комп'ютері.

"Батьки думали, що я просто граю ігри на комп'ютері і намагались відсторонити", - пригадує Назар.

Хлопця тричі переводили з однієї школи до іншої, аж поки в одній до непосидючого підлітка не знайшли підхід.

"Директор, коли поспілкувався з ним, запитав у Назара, чи той любить грати в комп’ютерні ігри, на що отримав ствердну відповідь. І він каже: "А я тобі дозволю в них грати за умови, якщо ти їх напишеш сам", - розповідає мама Назара.

І коли її син, ще в 10 класі, вперше озвучив свою ідею, жінка не повірила в це. А вже після пів року розробок і презентацій, хлопець почав привозити одну за одною нагороди з конкурсів винаходів. І нині створив програму, яка автоматично добирає музику до відео.

Разом із Назаром повезе свою ідею до Кремнієвої долини першокурсник КПІ ім. Сікорського із Луцька. Обидва юні стартапери не приховують, що сподіваються на те, що їхній талант знадобиться саме в Україні.

"Якщо буду бачити, що я можу допомогти країні і буду бачити, що все йде на краще, я залишатимусь", - каже хлопець.

Проте, приміром Назар, уже має плани закордонного навчання. Мати юнака ж упевнена, що син візьме за кордоном все найкраще з науки і повернеться додому

Ринок дитячих стартапів в Україні лише зароджується, аби розраховувати на успіх та інвестиції без міжнародних конкурсів юним українцям не обійтись. Тим часом, поки в нас усе лише налагоджується, більшість юних новаторів орієнтується на Захід.

Фахівці кажуть, що нині прослідковується тенденція, коли чимало із геніїв вже після четвертого курсу навчання у виші планують здобувати ступінь "магістра", не в Україні, а закордоном.

Світлана Березівська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація