"Групи смерті": у кіберполіції шокували кількістю щоденних повідомлень про зникнення дітей

"Групи смерті": у кіберполіції шокували кількістю щоденних повідомлень про зникнення дітей

Фото: ТСН.ua

Близько 15-20% таких повідомлень підтверджуються.

Кіберполіція щодня отримує близько 70 повідомлень щодо зникнення дітей, які можуть бути причетними до так званих "груп смерті" у соціальних мережах.

Про це повідомив начальник відділу департаменту Кіберполіції Нацполіції Сергій Кропива, передає Еспресо.TV.

"Говорячи про числа, в середньому ми отримуємо близько 70 повідомлень щодня щодо того, що зникають діти, що вони можуть бути причетними до даних суїцидальних груп", - заявив Кропива.

Він додав, що з цих 70 повідомлень на день близько 15-20% підтверджуються.

Кіберполіція відкрила кілька кримінальних проваджень у зв'язку з діяльністю у мережі таких "груп смерті", які впливають на підлітків. 

Нагадаємо, що "групи смерті" – це спільноти, зосереджені переважно у мережі Вконтакте, розраховані на підлітків. Починається все з того, що їхні адміністратори дають учасникам груп травматичні "завдання" – наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, відзнявши усе це на відео. Кінцевою метою "гри" є доведення дитини до самогубства, яке вона також повинна зафіксувати на камеру. Вперше про "групи смерті" на кшталт спільнот Синий кит, Тихий дом, Разбуди меня в 4:20 заговорили ще у травні минулого року в Росії. 

Тоді російське видання Новая Газета опублікувало масштабне розслідування, де був описаний принцип дій таких спільнот. Зазвичай вони об'єднані спільною символікою – це кити. Цей символ обраний невипадково, адже кити – одні з небагатьох видів ссавців, що можуть звести рахунки з життям, самовільно викидаючись на берег

Зокрема, через підвищений інтерес до так званих груп смерті у соціальних мережах оперативники кіберполіції дали поради, як вберегти своїх дітей від небезпечних ігор. Правоохоронці наголошують, що батькам слід більш пильно ставитися до інтересів та способу життя своїх дітей, а за наявності тривожних ознак радять пояснювати підлітку необхідні правила власної безпеки і поведінки, паралельно інформувавши правоохоронців. 

Смертельні ігри: в Україні з’явились небезпечні інтернет-спільноти самогубців

Смертельні ігри: в Україні з’явились небезпечні інтернет-спільноти самогубців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація