Хірургічні маски не захищають від грипу: Супрун зруйнувала ще один міф

Хірургічні маски не захищають від грипу: Супрун зруйнувала ще один міф

Фото: УНІАН

Міністр запевнила, що для індивідуального захисту від інфекцій ефективніше використовувати респіратори.

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростувала черговий міф, заявивши, що хірургічна маска не захищає від зараження хворобами, зокрема, застудою чи грипом.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Це досить відомий факт, утім, досі багато хто впевнено стверджує: одягаючи маску, ми захищаємо свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Часом навіть називають хірургічні маски відповідною абревіатурою – засіб індивідуального захисту (ЗІЗ)", - повідомила вона.

Коли чекати на епідемії грипу і як від нього захиститися - директор "Центру громадського здоровя" МОЗ

Коли чекати на епідемії грипу і як від нього захиститися - директор "Центру громадського здоровя" МОЗ

За словами Супрун, хірургічна маска, звичайно, має певні переваги, проте вона працює та захищає не зовсім так, як здається.

"Хірургічна маска захищає медика від великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (під час проведення різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі). Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб із дихальних шляхів", - пояснила очільниця МОЗ, цитуючи роз’яснення організації "Інфекційний контроль в Україні".

Водночас Супрун наголосила, що хірургічні маски не призначені для захисту від потрапляння збудників до дихальних шляхів, тобто вони не захищають від хвороб тих, хто власне їх вдягає.

"Це чітко прописано у державному стандарті України – ДСТУ EN 14683:2014 та відповідає європейським нормам", - додала міністр.

Натомість для захисту від інфекції Супрун порадила використовувати респіратори, через які, на відміну від масок, здійснюється фільтрація дрібних часточок, що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу.

"Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо у разі використанні масок, й зокрема це сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратору фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому (чого немає на масках). Для всіх ЗІЗ в Україні діє технічний регламент, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2008 № 761 (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/761-2008-%D0%BF)", - додала вона, порадивши використовувати респіратори і медпрацівникам.

Окремо Супрун зазначила, що хірургічні маски також неефективні на вулиці.

Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Це особливо важливо усвідомлювати в період, коли багато людей...

Опубликовано Уляна Супрун Вторник, 2 октября 2018 г.

Нагадаємо, раніше Уляна Супрун закликала українців займатися танцями. За словами міністра, танці тренують пам’ять, знижують тиск та рівень стресу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація