Холодна Сміла. Чому і як місто опинилось із гарячими батареями

Холодна Сміла. Чому і як місто опинилось із гарячими батареями

Фото: КМДА

"Нафтогаз" закликає діяти за українськими законами.

Газовий протест трясе країну. Якщо ви цілий тиждень споглядали на протести у різних містах України тільки по телевізору - знайте, холод вже завтра може прокрастися у вашу домівку, а батареї не зігріють. Якщо ви справно платите за опалення, це не означає, що у вашого теплопостачальника немає боргів. Відтак, ви теж можете стати заручником газових оборудок, окремих аферистів. Ситуація більше набирає обертів, коли до неї підключаються політики.

Чому в Смілі опалювальний сезон стартував не за графіком - у місті знають всі. Борг у 85 мільйонів гривень перед "Нафтогазом" діє наче заслінка у котельні. Та містянам байдуже хто, кому і скільки заборгував за тепло.

Сміла - далеко не єдиний боржник "Нафтогазу". Щотижня їхня кількість і суми зростають. Так, боргує чи не кожна область України. 

Слід зазначити, що від 1 грудня цього року ліміти на газ для теплокомуненерго виділятимуться не раз на місяць, а щодня, тому оплата має поступати щодня. Платити за комуналку усі споживачі починають із середини місяця, тому гроші на рахунки теплопостачальників надходять саме у цей період. Одразу більша половина йде на рахунки "Нафтогазу". І це важливий гвинтик у всій системі, який у Смілі зламався і призвів до катастрофи, бо, якщо "Нафтогаз" не бачить проплат на рівні 90%, може відключити від газу взагалі. Кабмін спеціально так написав у своїй постанові. Тому на місці замерзлих смілян може опинитися кожен.

"Коли вони не знають, що робити, треба робити за законом", - прокоментував ситуацію перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз" Сергій Перелома.

Сміла - останнє місто в Україні, де подали тепло. До кінця минулого року оселі містян обігрівала приватна компанія "Сміла Енергоінвест", яка гроші за теплопостачання брала з людей, а от до "Нафтогазу" не перераховувала. У підсумку компанія залишилась без права на газ ще минулого року, а власник отримав кримінальне провадження. Тепер у Смілі працює комунальний постачальник тепла, але борг у 85 мільйонів гривень не зник. Його треба сплатити, щоб зараз в домівках було тепло.

"НАК "Нафтогаз України" чітко і конкретно сказав: борги цієї приватної компанії "Енергоінвест" ви візьмете на себе. Ми брати на себе борги не будемо", - заявив мер Ціпко.

Своєю чергою, у НАК відповіли: "Ми вимагаємо, щоб компанія стала правонаступником, як вимагає закон. Потім будемо розбиратись".

Домовлятися з обуреним містом про сплату боргів заступник правління "Нафтогазу" приїхав особисто. Втім, конструктиву не вийшло. За кілька хвилин в сесійній залі смілянської міськради не було де яблуку впасти. Вирішення насправді універсальне для всіх теплопостачальників, хто береться опікуватися теплом в оселях мешканців: приватна і комунальна компанія мусить успадкувати борги свого попередника. Так виписаний закон про теплопостачання і його 22 стаття, ухвалені ще 13 років тому.

"У жодному іншому місті України питання правонаступності за борговими зобов'язаннями не виникає. Це більш менш постійна історія, коли котельні переходять з балансу одного підприємства на баланс іншого", - зазначив Сергій Перелома.

Вихід - борг можна реструктуризувати і розтягнути платежі на кілька років. Тим часом, правоохоронців проситимуть стягти гроші з винного. Так вже зробили близько 600 теплопостачальників, але не мер Сміли. Чому це рішення потрібно було відтягувати до самих морозів і тримати у заручниках 68 тисяч мешканців міста? Тепла немає, а його очільник замість  домовлятися, очолив протести. Невже це була просто вдала стратегія? Чи може мера обіграли більш досвідчені гравці? І це найогидніша версія замороженої Сміли.

Рятувати Смілу від холоду навипередки заходилися і чиновники вищого рангу, і кандидати в президенти. Першій приїхати Юлії Тимошенко не вдалось. Несподівано Петро Порошенко з’явився на засіданні Комісії щодо теплопостачання на Черкащині і наказав зірвати пломби з котелень. "Якщо хтось боїться зірвати пломбу, я ухвалю це рішення. Дайте людям газ і тепло, потім оформлюйте усі необхідні папери протягом доби", - сказав він.

І це найбільший цинізм початку цього опалювального сезону. Коли одні хочуть втримати під собою крісла, здобувають політичні бали та прикривають власні промахи господарювання, а інші дотепер сидять в холодних домівках, адже показове зривання пломб у Смілі ні до чого не призвело. Коли в мороз вмикати опалення - прориви труб забезпечені. Красиві слова нічого не варті. І, до речі, відібраний без законної номінації газ, навіть якщо пломби зірвані за дорученням президента, означає що заплатити за кубометри доведеться втридорога.

Ірина Прокоф’єва

Заморожена Сміла: кому вигідно тримати людей в холоді

Заморожена Сміла: кому вигідно тримати людей в холоді

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація