Хотів іти на контракт, а потрапив під облаву: у Києві юнак став жертвою "полювання на призовників"

Хотів іти на контракт, а потрапив під облаву: у Києві юнак став жертвою "полювання на призовників"

Фото: УНІАН

Українські військкомати не гребують сумнівними засобами набору до армії.

Працівники військкоматів влаштовують справжі облави та їдуть навіть до інших областей по своїх ухилянтів-призовників. Юнаків намагаються переконувати словами, але коли призовники не чують, у хід іде сила, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Дзвонить він мені о пів на восьму ранку і в жартівливій формі каже: подзвони мамі і скажеш, хай мені носки в’яже теплі. Мене забрали біля метро "Лісова", зараз я сиджу в автобусі і, скоріше за все, повезуть у військкомат", - розповіла сестра призовника Юлія Пономаренко. Її брата похапцем забирали з вулиці в день народження їхньої мами. Дівчина, зізнається: в те, що таке можливо – не вірила, допоки брат не прислав фотографії. "Коли вони сиділи в автобусі, охоронці два їх охороняли", - каже вона.

Полювання на призовників: як працівники військкоматів шукають тих, хто ухиляється від служби

Полювання на призовників: як працівники військкоматів шукають тих, хто ухиляється від служби

Тієї самої пори Генштаб бадьоро звітував про виконання плану призову на 98% - простіше кажучи, що 17 тисяч молодиків направили до війська. Методи ж набору строковиків юристам не сподобалися. "Деякі воєнкоми намагаються спростити собі роботу. Тим більше, "Лісова" до ДВРЗ недалеко, якраз можна ще тепленьких брати", - каже Ростислав Кравець. У день, коли Юлиного брата забрали до військкомату просто з вулиці, він, як і зазвичай, ішов на роботу. Юнака зупинили поліцейські, запитали документи та чи служив він в армії, а далі була стандартна схема: автобус, медкомісія, військкомат.

Частина військових експертів такі дії силовиків називають допустимими та наголошують, що якщо потенційний призовник самостійно не прийшлов до військкомату під час призову, він порушив закон. "Люди, які намагаються уникнути – їх потрібно засуджувати. Він повинен був стати на облік", - каже Ігор Козій. Інші фахівці зазначають, що держава недостатньо проводить патріотично-виховної роботи. "Одне єдине гасло, котрим намагаються заспокоїти батьків: не будуть задіяні в ООС. Але при цьому вони можуть бути залучені до якихось робіт із забезпечення", - каже експерт із безпеки Сергій Шабовта.

Сестра тихцем відправленого до армії строковика каже, що її обурює насамперед зневажливе ставлення до юнаків. Її брат, запевняє Юлія, саме збирався йти до армії на контракт, але його випередили "мисливці в погонах". Але маму зі святом стихійно перетворений на призовника юнак, таки привітав. "Вона йому телефонувала, він не міг говорити. І вже так подзвонив, каже – мамочка, вибач, але я не міг раніше", - розповіла сестра.

У Генштабі, коли відео з кадрами полювання на призовників потрапило у мережу, запевнили, що в ситуації розберуться, а винні будуть покарані. "Я однозначно впевнений в тому, що ті посадовці, які цю ситуацію спровокували, будуть покарані," - наголосив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Артур Артеменко Та чи зупинять слова генерала виконавців призовних планів на місцях -  очевидно, дасть відповідь лише наступний призов.

Кореспондент ТСН Вікторія Ніконенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація