Несвята трійця: як Павелко, "Нарік" і священик "прославили" Кубок Ліги чемпіонів

Несвята трійця: як Павелко, "Нарік" і священик "прославили" Кубок Ліги чемпіонів

Несвята трійця: як Павелко, "Нарік" і священик "прославили" Кубок Ліги чемпіонів

Українські команди за трофей не боротимуться, натомість на наших теренах приз потрапив у політичні перипетії.

26 травня у Києві відбудеться фінальний матч Ліги чемпіонів - головного європейського футбольного турніру. Уже зараз вболівальники сперечаються, хто ж забере трофей - “Баварія”, “Рома”, “Ліверпуль” або ж чинний володар кубку - “Реал”. Проте в Україні навколо нього розгорнулася зовсім інша історія - зі спортом не пов’язана.

Федерація футболу України вирішила показати головний приз не лише в столиці, де його представляли разом із екс-футболістом й тренером збірної Андрієм Шевченком та колишнім боксером і мером Віталієм Кличком. Кубок повезли Україною в трофі-тур: він уже був у Херсоні та Маріуполі, де його могли побачити як місцеві мешканці, так і переселенці з Криму та Донбасу. Поїде він і до Харкова, Одеси та Львова.

Здавалось би, просвітницька й благодійна мета мала лише додати бонусів чинному главі ФФУ, народному депутату від "БПП" Андрію Павелку. Ось у його рідному місті - Дніпрі - Кубок побачили молоді футболісти, учні ДЮСШ, та військові, які отримали травми на війні й лікуються в лікарні імені Мечникова.

Кубки Ліги чемпіонів привезли до Маріуполя

Кубки Ліги чемпіонів привезли до Маріуполя

Проте одна локація, в якій опинився Кубок Ліги чемпіонів, здивувала багатьох вболівальників. На Facebook-сторінці Міжнародного благодійного фонду Олександра Петровського "Солідарність" з’явилися фотографії з храму Дніпровської єпархії УПЦ КП, на яких зафіксовано Кубок в оточенні ікон та монахинь.

Кубки футбольної Ліги Чемпіонів завітали до Дніпровської Єпархіїї УПЦ КП. Футбольні Кубки чоловічої та жіночої...

Posted by Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського "Солідарність" on Monday, April 23, 2018

Навіщо трофей світського спортивного турніру було везти до цієї церкви, якщо в самому обласному центрі до нього відкривався вільний доступ усіх охочих , - не зрозуміло. Після цього Кубок доправили до культурного центру “Менора”, де виставили поруч із ханукією.

Кубки футбольної Ліги Чемпіонів УЄФА завершили свою подорож по Дніпру у культурному центрі «Менора». Легендарні...

Posted by Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського "Солідарність" on Monday, April 23, 2018

Однак в соцмережах не лише побачили комічне, а й помітили іншу цікаву деталь. Виявляється, очільник згаданого фонду, який причетний до туру Кубка Дніпром, Петровський, більше відомий у місті як Олександр Нареклешвілі. Він нібито ще з 90-х займався шахрайством та розкраданням. І проти нього, за даними журналістів, 1993 року була порушена справа №7005, однак після суду молодому чоловіку вдалося вийти на свободу із СІЗО із “незаплямованою репутацією”.

Нині ж він також відомий як благодійник. Його фонд, зокрема, співпрацює із УПЦ КП.

“За значний особистий внесок у розбудову Святої Помісної Української Православної Церкви, зміцнення її авторитету та збереження національної єдності Патріарх Філарет особисто нагородив Орденом Князя Володимира І ст., Петровського Олександра Володимировича, президента міжнародного благодійного фонду «Солідарність», патріота України і мецената”, - повідомлялося у листопаді минулого року на сайті фонду.

Крім того, що ЗМІ пишуть про Петровського як про “кримінального авторитета”, також вони виявили, що він є тестем сина Павелка. У серпні 2017 року у Відні син глави ФФУ - Микита - одружився з донькою Петровського - Богданою.

Це уже не вперше вболівальники звертають увагу на “неспортивну” поведінку очільника Федерації футболу. Того року, зокрема, фанати критикували Павелка за рішення продавати квитки на стадіон за паспортами: вони вбачали ймовірні репресії проти найактивніших учасників рухів. Звісно, не залишились поза їхньою увагою і події в Дніпрі.

“Навіть коли Шева привіз виграний ним Кубок Ліги Чемпіонів в Київ 2004 року, він значно скромінше себе поводив…Ймовірно, в УЄФА нема чітких правил "демонстрації трофею", але навряд чи вони передбачали, що господарі фіналу влаштовуватимуть з Кубком "хресні ходи", - говорить представник ультрас “Динамо Київ” Тарас Кузьменко.

Фанатів також дивує, що Кубок виставили у церкві, до побудови якої ймовірно причетний Петровський.

“... головний футбольний функціонер притащив своєму свату, кримінальному авторитету, Кубок європейських чемпіонів. Пофоткатись. Ну, заодно посвятити чи шо там. В церкві, яку по ходу побудував Нарік”. - пише у Facebook уболівальник луцької “Волині” та волонтер Роман Сініцин. "Нарік" - нібито одне із прізвиськ Петровського.

Ну кароче в мене так пригорає шо продолжім.. По центру якийсь піп. Київського патріархату, причом. Тримає Кубок...

Posted by Роман Сініцин on Tuesday, April 24, 2018

ТСН.ua направив запит до ФФУ з проханням прокоментувати ситуацію і очікує на відповідь. А поки що Кубок продовжує мандрувати Україною, освячується перед фінальною грою - хтозна, кому стане в пригоді чудодійна сила українських церков.

Аліна Денисенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація