Хроніки апокаліпсису: пекельні пожежі у Чорнобилі, вигорілі села, забруднення повітря у Києві та жахлива смерть бобра

Хроніки апокаліпсису: пекельні пожежі у Чорнобилі, вигорілі села, забруднення повітря у Києві та жахлива смерть бобра

Масштабні пожежі вбивають цілі екосистеми.

За останні два дні в Україні, і особливо у Києві, відбулось багато трагічних подій, крім нових антирекордів захворюваності на коронавірусну інфекцію.

Горять села, гинуть тварини, тліють ліси, а жителям столиці немає чим дихати. Що відбулось за ці дні, розповідає ТСН.ua.

Чорнобиль у вогні

4 квітня в Зоні відчуження та поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га. До гасіння залучили сотні рятувальників, добровольців та авіацію.

Вогонь знищив не тільки ліси, в тому числі частину Рудого лісу, а й 12 віддалених сіл, цвинтарі та сотні тварин.

Фото: Associated Press

Згоріли території колишніх сіл Лелів, Копачі, Поліське, Грезля, Рудня-Грезлянська, Ковшилівка, Варовичі, Буда-Варовичі, Мартиновичі, Смарагдовий, Волхов, Чистогалівка. Згоріла територія військового міста Чорнобиль-2, від пожежі постраждало місто Чорнобиль.

Від пожежі загинули та постраждали сотні тварин. Збитки сягають десятків мільйонів гривень, а за попередніми підрахунками згоріло понад 11 гектарів лісу.

Вогонь перекинувся на інші території, не без "допомоги" паліїв. Пожежу в Чорнобильській зоні, яка тривала 10 днів поспіль, 14 квітня вдалося загасити, після того два дні спостерігалось лише тління пеньків та деревини. Рятувальникам допоміг дощ, бо своїми зусиллями вони не змогли побороти стихію.

Однак через сильний вітер 16 квітня у Чорнобильській зоні знову почалася пожежа.

Фото: ДП "ЦОТІЗ"

За повідомленням ДСНС, станом на 17:00 16 квітня у Чорнобильській зоні пожежники продовжували проливання окремих ділянок, де спостерігалося тління пеньків, залишків деревини, повалених сухих дерев, а також торф’яників. Унаслідок шквальних поривів вітру в другій половині дня відбулося ускладнення обстановки і з’явилися нові три осередки тління.

Роботи із локалізації осередків загорання тривають у Корогодському, Дитятківському, Паришівському та Денисовицькому лісництвах.

Пожежі у Житомирській області

У Житомирській області горить ліс та села. Рятувальники намагаються загасити вогонь, але не всюди можу проїхати. Тому селяни лишились один на один з бідою. Вже декілька днів пожежі не вщухають, а дим від них дійшов до столиці.

Станом на вечір 16 квітня було зареєстровано 48 пожеж в екосистемах. Гасіння займання ускладнює швальний вітер, який сприяє поширенню вогню. Пориви вітру досягають 17-22 м/с.

У Житомирській області масштабно палають села. Відео очевидців

У Житомирській області масштабно палають села. Відео очевидців

Поблизу села Рудня через підпал сухостою загорівся ліс. Загальна площа пожежі збільшилася від кількох гектарів до 50. Рятувальникам вчасно вдалося відвести полум'я від села і зупинити загрозу для пункту пропуску "Виступовичі".

Фото: ДСНС у Житомирській області

Станом на 17 квітня вщент вигоріли села в Овруцькому районі: Магдин, Личмани, Рудня, Дівошина, Семена. У селі Журба вогонь знищив церкву. Також горять величезні лісові масиви.

Люди намагаються протистояти стихії, обкопують села канавами, проте полум’я відвойовує території. Рятувальники вивозять місцевих мешканців.

Пожежі в Житомирській області (Фото: Віталій Юшкевич)

Як виявилося, в Овруцькому районі Житомирської області однією з причин лісових пожеж є діяльність людей, які після прибирання на цвинтарі села Першотравневе підпалили сміття, внаслідок чого вогонь перекинувся на дерева, а згодом розповсюдився і на інші сусідні населені пункти.

За словами місцевих мешканців, голова Першотравневого прийшов на прибирання. З ним були й інші люди – загалом до шести людей. Після підпалу старої трави і сміття з могил вогонь дуже швидко розповсюджувався. Людям не вдалось приборкати стихію. При цьому вогонь був верховим, що ускладнювало боротьбу з пожежею. В результаті вогонь дістався сусідніх сіл Бережесть, Кам’янівка, Магдин, Личмани.

Пилова буря

У багатьох населених пунктах Київської області та у столиці від обіду 16 квітня вирувала незвичайна стихія. Люди у соцмережах почали викладати відповідні фото і відео, називаючи це явище "пиловою" та "піщаною" бурями.

Синоптики Укргідрометцентру пояснили, що в Києві дійсно спостерігається сильний вітер, який міг здійняти у повітря часточки з піском. Синоптики підтвердили, що таке явище викликане змінами клімату і повідомили, що вітер до кінця дня має стихнути.

Фото: УНІАН

Згодом ДСНС із посиланням на директора Українського гідрометцентру Миколу Кульбіду підтвердила, що в Києві була пилова буря. Констатувалося погіршення метеорологічної видимості, яке відбулося практично на всій території столиці, що спричинило певну тривогу серед людей. Причиною утворення такого явища Кульбіда назвав посилення швидкості вітру до 15-20 м/с західного напрямку, який не має жодного відношення до переміщення повітряної маси з боку Чорнобиля. Крім того, внаслідок тривалої відсутності опадів та пересушування ґрунту, верхні шари цього ґрунту видувалися поривами вітру і переміщувалися в приземному шарі атмосферного повітря.

Через пилову бурю у Києві повалило дерева, вітром розкидало будівельні риштування на Подільсько-Воскресенському мосту та сталася смертельна аварія за участю шістьох автомобілів.

Забруднення повітря у Києві

Увечері 16 квітня, Київ затягнуло смердючим димом. Ймовірно, його приніс сильний вітер із Чорнобильської зони, Житомирської області, та сіл біля столиці, де палають ліси, болота та палять сміття.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії ім. Срезневського, було зафіксовано перевищення формальдегіду та діоксиду азоту (продуктів горіння).

Фото: Associated Press

Станом на вечір 16 квітня індекс якості повітря в Києві становив 380 пунктів - це дуже високий рівень небезпеки. Норма - до 50 пунктів. Зранку 17 квітня забрудненість повітря була на 163 пункті, але вже вдень піднялась до позначки 338.

Увесь цей час у столиці невозможливо дихати. Жителі скаржились, что дим проникає навіть через зачинені вікна. У деяких містян першить у горлі, болить голова, у в осіб з хворобами дихальних щляхів ситуація більш серйозна.

Влада закликає не виходити з дому та запевняє, що радіаційний фон у столиці в нормі.

"Радіаційний фон у столиці в межах норми – 0,14 мікрозівертів (0,30 – норма)", - повідомили в Київській міській державній адміністрації і показали фото дозиметра, яким вимірювали радіаційний фон о 21:30 16 квітня.

Пожежа у голосіївському парку та жахлива смерть бобра

Вогонь не оминув і столицю. 16 квітня о 13:00 в національному природному парку "Голосіївський" підпалили суху траву, що призвело до масштабної пожежі. 

Вогонь перекинувся на ліс - найбільше постраждав квартал 24. "Внаслідок сильного вітру вогонь важко вдається приборкати. Зараз над цим працюють працівники НПП "Голосіївський ", КП ЛПГ Конча Заспа та працівники ДСНС. Від таких необдуманих дій людей страждає не тільки ліс і рослинність, а велика кількість тварин. Обгорілий бобер, прийшов до людей. На жаль, він помер, бо був дуже обгорілий та з випаленими очами", - йшлось у повідомленні парку.

Обережно, далі фото 18+

Фото: facebook.com/Олексій Кравчук

Звичайно, бобер не єдина тварина, яка загинула через невідповідальні дії жителів Києва.

Повʼязані теми:

Наступна публікація