Хропіння вбиває. Лікарі розповіли, як позбутися небезпечної патології

Хропіння вбиває. Лікарі розповіли, як позбутися небезпечної патології

Фото: Сніданок з 1+1

Невинне на перший погляд хропіння призводить до інфаркту та зупинки дихання.

Майже половина чоловіків та третина жінок у світі хроплять, вчені стверджують, що останнім часом намітилася тенденція до "омолодження" хропіння, і наслідки небезпечної патології можуть бути фатальними, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Медики твердять, що люди, які хроплять уві сні, - перші у зоні ризику зупинки серця.

"Хропіння вбиває. Страждає в першу чергу сам хропун. Він себе доводить до апное - затримки дихання. І врешті-решт він має гіпертонію, аритмію, цукровий діабет, зайву вагу, денну сонливість. Кінець-кінцем вони або гинуть за кермом, або гинуть вночі, не прокидаючись зранку. Частіше всього, згідно зі статистикою, це вночі, під ранок. Раптова смерть – вночі, під ранок. Через хропіння, апное, тобто, це не іграшки", - заявив лікар-сомнолог Юрій Погорецький, додавши, що наслідком хропіння можуть бути інфаркти та інсульти – понад 150 тисяч випадків в Україні щороку.

Своєю чергою хірург, заслужений лікар України, Ростислав Валіхновський зауважив, що існує ціла низка причин хропіння, найпоширенішими з яких є викривлення носової перетинки; порушення м'яких тканин ротової порожнини; запалення слизової оболонки; поліпи в носі; надлишкова вага; куріння та вживання алкоголю.

Чому виникає хропіння, і як його лікувати - лікар Ростислав Валіхновський

Чому виникає хропіння, і як його лікувати - лікар Ростислав Валіхновський

За його словами, через те, що можуть успадковуватися форми внутрішніх органів, є передумови і для так званого успадкування хропіння.

"Анатомія м’якого піднебіння, язичка, розмір язика - це теж речі, які успадковуються нами від наших батьків. Тому, якщо піднебіння має видовжену форму, якщо язичок більший, ніж зазвичай, то передумови для генетичного або спадкового обґрунтування хропіння є", - розповів Валіхновський, зазначивши, що позбавитися хропіння можливо.

"Консультації вузьких спеціалістів: ЛОР, ендокринолог, сомнолог, який проводить полісомнографію. З точки зору діагностики проводиться і повне обстеження, комп’ютерна томографія носа, консультація у кардіолога, у спеціаліста з гіпертонії, які вивчають і встановлюють хвороби на етапі ускладнення. Для того, щоб ми могли вилікувати все, нам потрібно вийти на корекцію апное, і відповідно на корекцію хропіння, який є раннім передвісником частих зупинок дихання уві сні", - додав лікар.

Водночас Валіхновський запевнив, що хропіння в більшості випадків лікується нехірургічним способом.

"Існують унікальні методики: і лазерного лікування, і кріодеструкції язичка, яке призводить до зменшення його об’єму і розмірів. Лікування хвороб дихальних шляхів, сонація носової порожнини, видалення поліпів, реконструкція носової перетинки, вчасне лікування мигдалин аденоїдів у діток - все це призводить до ранньої профілактики хропіння", - сказав він.

За словами лікаря Погорецького, позбутися хропіння на перших стадіях можна підняттям подушки.

"Всіх трошки піднімаємо, хто крупніший - ще більше, там, де за 200 кг, сидячи починаємо спати. Таким чином щелепа відвисає, язик відвисає, прохід глотки збільшується, легше спати. Якщо це не допомагає, призначають спеціальні маски для підтримки дихання людини. Її задача подати поток повітря і відкрити глотку. Це все в несвідомому стані, коли людина спить", - зазначив він.

До того ж лікарі радять, щоб попередити хропіння, добре висипатися – лягати спати не пізніше 10-ї вечора, бо саме в цей час і до півночі в організмі людини виробляється гормон мелатонін, який відповідає за тонус м’язів глотки. Збільшити рівень мелатоніну можна також продуктами: регулярно вживайте м’ясо індички, голландський сир або нежирну бринзу і моцарелу, горіхи та несмажене гарбузове насіння.

Нагадаємо, раніше медики з Іспанії і США дійшли висновку, що поганий сон і сильне хропіння сприяють прискореному розвитку раку. Причиною прискореного розвитку раку при апное у сні вчені назвали гіпоксію — недостатнє надходження в який-небудь орган або тканину кисню. Це провокує утворення в пухлинних тканинах кровоносних судин, які дозволяють забезпечувати ракові клітини киснем.

Повʼязані теми:

Наступна публікація