Хто такі Осмаєв та Окуєва і чому їх хотіли вбити: усе, що відомо про розстріл під Києвом

Хто такі Осмаєв та Окуєва і чому їх хотіли вбити: усе, що відомо про розстріл під Києвом

Фото: УНІАН

Аміна Окуєва загинула, її чоловік отримав поранення.

На Київщині невідомі розстріляли автомобіль, в якому їхало подружжя чеченських добровольців Аміна Окуєва та Адам Осмаєв.  Жінка від отриманих поранень померла, чоловіка забрали живим до лікарні.

Напад стався 30 жовтня, близько 20.00, біля селища Глеваха, машину обстріляли з кущів на залізничному переїзді, двоє зловмисників стріляли з автоматів.

Адам Осмаєв потім розповів, що в авто їх було двоє: він був за кермом, а його дружина – на пасажирському сидінні. Одна з куль влучила Аміні в голову і це поранення виявилося смертельним.

"Я, скільки міг, проїхав, тому що (нападники) влучили також у двигун, машина зупинилася. Намагався надати першу допомогу (Аміні), але їй у голову поцілили. Так що...", - сказав Адам у коментарі LB.ua.

Сам Осмаєв отримав поранення ноги, зараз він перебуває у лікарні під охороною. У телефонному коментарі ТСН він сказав, що не приділяє багато уваги своєму пораненню.  Головне, що він хотів сказати: Аміна загинула за свободу чеченського і українського народів.

ВЕРСІЇ Є, АЛЕ ЇХ НЕ ОЗВУЧУЮТЬ

Одразу після злочину поліція ввела на території Київської області та сусідніх регіонів оперативний план "Перехоплення". "Всі паралельні області зараз працюють над встановленням і затриманням злочинців", - зазначив керівник Нацполіції Сергій Князєв.

У поліції також попросили водіїв з розумінням поставитися до перевірки транспортних засобів поліцейськими.

Прокурор Київської області Дмитро Чібісов заявив, що слідство вже має кілька головних версій вбивства Аміни Окуєвої. Нині над ними працюють, але прокурор їх не називає.

"Аміна загинула, чоловіку зараз надається медична допомога. Вона була на пасажирському сидінні. Підключили всі технічні та правоохоронні засоби, щоб розкрити цей злочин. Я зараз їду, щоб оглядати одну з місцевостей, яка можливо має місце причетність до злочину", - сказав Чібісов.

Чеченська доброволець Аміна Окуєва загинула внаслідок обстрілу під Києвом

Чеченська доброволець Аміна Окуєва загинула внаслідок обстрілу під Києвом

РОСІЙСЬКИЙ СЛІД, ЧЕЧЕНСЬКИЙ СЛІД

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олександр Турчинов зі свого боку заявив, що за вбивством Окуєвої стоять російські спецслужби. "Росія, продовжуючи агресію на сході України, розгорнула терор в глибокому тилу, знищуючи мужніх захисників нашої країни", - сказав Турчинов.

Він наголосив, що вбивство Аміни Окуєвої - це виклик країні, на який повинна бути "жорстка і адекватна відповідь".

"Сьогодні ми втратили Аміну Окуєву, яка стала справжнім героєм чеченського і українського народу. Для кожного патріота України вона стала рідною сестрою. І ворог повинен відповісти за вбивство нашої сестри", - зазначив секретар РНБО.

Народний депутат Ігор Мосійчук, помічником якого була Аміна Окуєва, нещодавно пережив замах на себе. Він впевнений, що ці два злочини пов’язані. В ефірі Еспресо.TV депутат сказав, що замах на нього біля редакції телеканалу Еспресо і напад на Аміну Окуєву та Адама Осмаєва могла скоїти одна й та сама "група чеченських терористів".

"Я з нею давно спілкувався. У нас було багато спільного й у нас був один ворог, це Рамзан Кадиров", - зазначив Мосійчук.

За його словами, цієї ситуації можна було б уникнути, якби Україна запровадила візовий режим з Росією.

Аміна Окуєва називала теракти, що почастішали, викликом всій Україні

Аміна Окуєва називала теракти, що почастішали, викликом всій Україні

НЕ ПЕРШИЙ ЗАМАХ

Раніше на Окуєву та Осмаєва був вчинений замах на вбивство. Стрілянина сталася 1 червня на столичному Подолі. Добровольці батальйону "Київ-2" Адам Осмаєв, якого в Росії звинувачували в підготовці замаху на президента Володимира Путіна, та Аміна Окуєва приїхали на інтерв'ю з начебто французьким журналістом. На зустрічі він дістав пістолет і поцілив в Осмаєва. Його дружина Аміна почала стріляти у відповідь із нагородної вогнепальної зброї та поранила нападника. За її словами, той виявився боягузом, і одразу здався.

Після нападу Нацполіція взяла під посилену охорону Осмаєва і Окуєву, яка повідомила, що замах на життя її чоловіка готувався не вперше.

Але того рокового вечора 30 жовтня Осмаєв та Окуєва були без охорони. Як пояснив речник Нацполіції Ярослав Тракало, "після того, як закінчився термін надання держохорони, вони відмовилися від охорони після кількох місяців з часу інциденту". Чому подружжя вирішило відмовитися від охорони, невідомо.

Аміна Окуєва та Адам Осмаєв давно боялися за своє життя

Аміна Окуєва та Адам Осмаєв давно боялися за своє життя

ХТО ТАКІ ОСМАЄВ ТА ОКУЄВА

Адам Осмаєв перш за все відомий як людина, яку звинувачували у підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна. 2012 року його та ще двох чоловіків затримали в Одесі і мали екстрадувати до РФ, але процес екстрадиції заблокував Європейський суд з прав людини, тож суд відбувався в Україні. Увесь цей час Осмаєв перебував у СІЗО.

За версією слідства, Осмаєв та ще двоє чоловіків збирався підірвати Путіна бомбою потужністю 150 кг у тротиловому еквіваленті. Він начебто збирався зробити це під час візиту російського президента до України або у Підмосков’ї, заклавши вибухівку по маршруту пересування Путіна.

2014 року прокуратура вилучила із обвинувачення Осмаєва статтю про "терористичний акт", у листопаді того ж року суд виніс йому вирок у вигляді трьох років позбавлення волі, звільнивши з-під варти у зв’язку із відбуттям покарання.

Після того Осмаєв вступив до Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва і брав участь в антитерористичній операції на сході України. Після загибелі командира Іси Мунаєва у боях під Дебальцевим у лютому 2015 року Осмаєв очолив цей батальйон.

Осмаєв після звільнення у 2014 році. / Фото: УНІАН

Дружина Осмаєва Аміна Окуєва була лікарем і брала участь в АТО. Закінчивши Одеський медичний університет за спеціальністю загальна хірургія, вона працювала лікарем-інтерном. Коли почався Євромайдан, Окуєва вступила до Самоборони, де була лікарем 8-ї Афганської сотні.

Коли почалася АТО, Аміна вступила до батальйону "Київ-2". Офіційно вона значилася фельдшером, але, за словами самої Окуєвої, медициною займалася мало. Потім вона служила у батальйоні "Золоті ворота", а після того брала участь у створенні батальйону імені Джохара Дудаєва, була його речником.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація