"Хто вбив Павла?". У Києві відбулася акція у треті роковини вбивства журналіста Шеремета

"Хто вбив Павла?". У Києві відбулася акція у треті роковини вбивства журналіста Шеремета

Фото: Посольство США в Україні/Twitter

Активісти вимагали звільнення керівництва правоохоронців.

У Києві 20 липня на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка відбулася акція вшанування пам’яті загиблого три роки тому журналіста "Української правди" Павла Шеремета.

Про це пише "Укрінформ".

Кілька десятків осіб, зокрема колеги журналіста, вшановують пам'ять загиблого та нагадують, що вбивство за три роки досі не розкрите. На мітингу також присутні міністерка фінансів Оксана Маркарова, голова ЦПК Віталій Шабунін і журналіст Айдер Муждабаєв, народні депутати Мустафа Найєм та Сергій Лещенко, журналістка Ірина Ромалійська, голова НСЖУ Сергій Томіленко.

На акцію прийшов і тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. Він поклав квіти до місця загибелі Шеремета і тримав у руках листівку із написом "Хто вбив Павла? 3 роки без відповіді".

"Павло Шеремет являв собою найкраще, що є у розслідувальній журналістиці. Він — символ свободи преси", - сказав Тейлор та закликав владу "проявити прихильність до свободи преси і притягнути до відповідальності винних у його смерті".

Своєю чергою головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва зазначила, що останній фактичний звіт у справі був 17 лютого 2017 року. І нагадала, що генпрокурора Юрія Луценка просили перекваліфікувати справу, але це так і не було зроблено. "Ми все ще сподіваємося що розкриття цієї справи є справою честі для України і для Зеленського", - сказала Мусаєва.

Нагадаємо, Павло Шеремет був убитий в центрі Києва три роки тому - 20 липня 2016 року. Поки злочин залишається нерозкритим. Журналіста поховали в Мінську. За даними слідчих, зловмисники закріпили вибухівку на днище авто, за кермом якого був Шеремет. Також було повідомлено про те, що для вбивства відомого білоруського журналіста зловмисники використовували елементи протипіхотної міни МОН-50

Під час розслідування з'ясувалося, що в ніч перед вбивством журналіста Павла Шеремета біля його будинку був помічений колишній співробітник СБУ. Його зафіксували камери відеоспостереження. Він був присутній біля будинку Шеремета принаймні кілька годин - і саме в цю ніч під машину журналіста заклали вибухівку. Журналісти з'ясували, що чоловіка звати Ігор Устименко. 

Національна поліція від 24 липня 2017 року засекретила всі ухвали судів щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета із міркувань безпеки.

Катерина Гандзюк від отриманих опіків померла 4 листопада. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство. Генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв, що слідство Національної поліції щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк незабаром буде завершене і справу передадуть до суду. Наразі у цій справі затримано п’ятьох підозрюваних - організатора злочину та безпосередніх виконавців.  

Організатори спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, активісти, а також Telegram-канал The Newsroom оприлюднили власні результати розслідування з посиланням на власні джерела, у яких називають посередником між замовником вбивства та організатором помічника нардепа Паламарчука Ігора Павловського.

Своєю чергою Паламарчук спростував всі звинувачення у причетності до вбивства Гандзюк. Разом з цим він звільнив Павловського, аби "уникнути тиску на слідство".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що слідство висунуло 12 версій щодо замовників вбивства активістки Катерини Гандзюк, але основними є три.

Роковини загибелі: друзі та колеги Шеремета вшанували пам'ять журналіста

Роковини загибелі: друзі та колеги Шеремета вшанували пам'ять журналіста

Повʼязані теми:

Наступна публікація