"Хапав за груди, просував руку між ніг, ліз цілуватися": підполковниця ЗСУ розповіла про домагання військового комісара

"Хапав за груди, просував руку між ніг, ліз цілуватися": підполковниця ЗСУ розповіла про домагання військового комісара

Жінка втомилася від постійних домагань з боку керівника і вирішила відкрито заговорити про це.

 У Чернігові набула розголосу історія про нестатутне ставлення військового комісара Чернігівського обласного військомата Олександра Криворучка до колег-жінок. Так, начальниця відділу фінансового забезпечення в Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки Ольга Деркач заявила про сексуальні домагання з боку Криворучка. 

Деталі вона розповіла Gorod.cn.ua.

Заслужений цілувальник військомату

43-річна Ольга Деркач розповіла, що вже досить тривалий час вона та її колеги-жінки потерпають від "особливого" ставлення з боку керівника - 53-річного полковника Олександра Криворучка. За словами жінки, підняти цю проблему вона вирішила через нездорову психологічну атмосферу у колективі та через усвідомлення безкарності з боку її кривдника.

Заяву до поліції стосовно сексуальних домагань підполковниця подала 1 січня 2021 року. До ЄРДР було внесено відомості за ч.1 ст.154 КК України (Примушування до вступу в статевий зв'язок без добровільної згоди). 

Жінка розповідає, що сама родом з Глевахи Київської області. Закінчила Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а від 2009 року почала працювати в Чернігівському обласному військоматі. Має 25 років вислуги, учасниця бойових дій, має16-річну доньку. 

Ольга Деркач згадує, що з Олександром Криворучко до військомату вони прийшли  майже одночасно - 2009 року. Поки він обіймав посаду заступника комісара, вона з ним майже не перетиналася, а коли став військовим комісаром - почала відчувати на собі його увагу.

"Криворучко розлучений, має дорослу дочку. Спочатку я намагалася ставитися до його компліментів та торкань мене з розумінням та терплячістю - ну, такий темперамент у чоловіка, що зробиш. Наприклад, для нього є нормальним, коли після ранкового шикування на плацу він цілує декількох, наближених до себе жінок, як би по-дружньому, вітаючись, але я сумніваюсь, що подібне можна побачити в інших військових установах. Він так цих жінок привчив, навіть прізвисько йому дали "заслужений цілувальник військомату". Свого часу і я так до нього підходила, якщо не підійдеш поцілувати, питає: "Що, дуже горда, чи що?", - згадує жінка.

Вона говорить, що згодом керівник почав шукати з нею більш "тісний" контакт із непристойними натяками. 

"Коли я заходила до кабінету, занести якісь документи, тощо, хапав мене за груди, просовував руку між ніг і стискав за зону  геніталій, коли я нахилялась для пояснень над документом, міг просунути руку між в отвір між поясом штанів та моїм тілом. Ляскав по сідницях, зокрема в присутності офіцерів. Ліз цілуватися з язиком, у губи", - розповідає військова. 

Вона говорить, що всі жінки у військоматі обговорюють ці домагання, але ніхто не насмілюється про це відкрито заговорити, щоб їх не перевели до іншого міста, або ж бояться втратити роботу.

Не витримала і все розповіла

Жінка говорить, що через свою непоступливість впала в немилість і почала систематично вислуховувати образи на свою адресу та критику з боку військового комісара.

"Вперше за весь строк служби мені було надано негативну характеристику. При тому що до цього завжди тільки хвалили, в мене купа подяк, грамот, орденів тощо. Я так розумію це було зроблено, в якості покарання за незговірливість, оскільки 2-го жовтня у нас була перевірка з Києва, з Генштабу, мене похвалили перевіряльники перед всім строєм. А наступного дня - 3-го жовтня - мене викликав Криворучко до себе та висловив цілу низку претензій. Також мені не було надано штатно-посадове житло, хоча я була однією з перших в квартирній черзі. Криворучко сфальсифікував відмову від цієї квартири і її надали офіцеру, який має лише 5 років вислуги", - розповідає Ольга Деркач. 

Після останнього конфлікту з Криворучко 3 жовтня 2020-го року Ольга Деркач потрапила до Чернігівського військового шпиталю з діагнозом "гостре порушення мозкового кровообігу". Там вона пролікувалася 21 день.

"Я не витримала і розповіла все начальнику медичної установи - полковнику Слєсаренку Олександру Петровичу. А він вже доповів про цей випадок вищому керівництву - Залужному Валерію Федоровичу, який є командувачем військ оперативного командування "Північ". Також лікар повідомив мені, що я вже не перша жінка, яка потрапляє в шпиталь і розповідає про Криворучка подібні речі", - говорить Ольга. 

Також Ольга Деркач повідомила, що звернулася в телефонному режимі з приводу цієї ситуації до радниці Головнокомандувача з гендерних питань, а також до очільниці Чернігівської ОДА Анни Коваленко. Після цього було проведено службове розслідування, а за його результатами поліція вже внесла відомості щодо загаданого правопорушення в ЄРДР. 

Що говорять у військоматі

Речник Чернігівського обласного ТЦК Вадим Лільчицький повідомив, що все описане підполковником Ольгою Деркач є брудним наклепом, як на авторитет самої установи, так і на її керівництво. Також він вважає, що подібні заяви направлені на умисну дискредитацію Олександра Криворучко на прохання третіх осіб, які хочуть бачити на посаді комісара області іншу людину. 

"Внесення цих відомостей в ЄРДР не означає, що згодом буде доведено факт їх вчинення. Сподіваюсь, що правоохоронні органи в усьому розберуться і нададуть цій інформації належну оцінку, - повідомив Лільчицький

Звільнення в запас

Стало відомо, що військового комісара Олександра Криворучка звільнили з посади. Про звільнення полковника повідомили на сторінці оперативного командування "Північ" у соцмережі.

"Згідно з Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України від 30 січня 2021 року, полковника Олександра Криворучка, військового комісара Чернігівського обласного центру комплектування та соціальної підтримки оперативного командування "Північ", звільнено з військової служби в запас. Ступінь провини всіх учасників процесу буде встановлено судом", - йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, у яких пропонують визначити поняття "сексизм" і встановити покарання за його прояви.

Секс-скандал в російському футболі: Артема Дзюбу виключили з складу збірної

Секс-скандал в російському футболі: Артема Дзюбу виключили з складу збірної

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація