Інженери на ЧАЕС освоїли роботів, котрі сортуватимуть ядерне паливо з нового року

Інженери на ЧАЕС освоїли роботів, котрі сортуватимуть ядерне паливо з нового року

Важкий і небезпечний процес нині майже повністю автоматизований.

Енергетики намагаються "приручити" роботів у новому сховищі відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській атомній станції. Ці машини покликані діставати, розбирати та сортувати уранові стрижні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нове сховище розташоване в кількох сотнях метрів від ЧАЕС, там досі тривають оздоблювальні роботи, тому фахівці ходять у незвичній формі – будівельній. Тим не менше, випробовування апаратури вже почалося.

Для ТСН провели ексклюзивну екскурсію новим сховищем ядерного палива у Чорнобилі

Для ТСН провели ексклюзивну екскурсію новим сховищем ядерного палива у Чорнобилі

Зараз понад 20 тисяч відпрацьованих ядерних збірок із реакторів станції зберігається в старому сховищі, але користуватися ним можна ще 7 років максимум. Тому звели нове вартістю майже в 400 мільйонів євро за гроші головно закордонних інвесторів. Тепер усі уранові збірки треба перевезти: спершу відпрацьоване ядерне паливо зі старого сховища потрапить у нове приміщення по рейках, далі контейнер зі стрижнями перевернуть вертикально та піднімуть у так звану "гарячу камеру". Її енергетики називають "серцем" будівлі – метрові завтовшки стіни обшиті сталевими листами. Контейнер із 9 урановими системами після доставки потрапить сюди, роботи його одразу перемістчть у тимчасовий захисний колодязь, а далі діставатимуть по одній збірці, розрізатимуть та пакуватимуть у нові пенали.

Зараз у "гарячій камері" працюють із імітаторами відпрацьованого палива – ці сталеві стрижні цілком безпечні. Справжні уранові стрижні зможуть потрапити сюжи вже на початку наступного року. Процесами керують кілька інженерів, які спостерігають за всім крізь товсте скло, яке не пропускає радіацію, та за допомогою камер спостереження. Якщо ж якийсь із механізмів зламається, з радіаційного приміщення на ремонт його доправить спеціальний підіймач.

Після того, як уранові стрижні розрізані, відсортовані та завантажені в герметичні пенали, їх знову вивезуть по залізничних коліях на вулицю – до зони зберігання. У цих масивних залізобетонних конструкціях відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС зберігатиметься ще сто років. Іноді через спеціальні отвори можна буде стежити за станом пеналів. Сама будівля, кажуть енергетики, після закінчення процессу, приречена на консервацію.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація