Історичний день: в Софії Київській відбудеться собор, де створять об'єднану Українську церкву

Історичний день: в Софії Київській відбудеться собор, де створять об'єднану Українську церкву

Фото: УНІАН

В зібранні візьмуть участь близько 192 представники.

У Софії Київській сьогодні, 15 грудня, відбуватиметься Об'єднавчий собор на якому оберуть предстоятеля Помісної Української церкви та затвердять її статут.

За попередніми підрахунками, участь у соборі візьмуть 192 представники. Серед них очікують від УПЦ КП участь 42 архієреї, і з ними відповідно по одному священику і мирянину, загалом 126 делегатів. Від УАПЦ. 36 делегатів, 12 з  яких - єпископи. Найменша присутність на соборі очікується від московського патріархату - 30 осіб.

Загалом, за попередніми підрахунками (Екзархів Вселенського Патріарха), у соборі візьмуть участь - 64 архієреї, 64 священики і 64 миряни, усього - 192 учасники Об'єднавчого собору.

Головною метою собору стане голосування за створення Помісної церкви, затвердження її статуту об'єднаної Української церкви та обрання предстоятеля. Головними претендентами на посаду керівника церкви називають митрополита Луцького і Волинського Михаїла (Зінкевича) і митрополита Переяславського та Білоцерківського Єпіфанія (Думенко). Кандидатуру останнього, за інформацією ЗМІ, більшістю голосів підтримав архієрейський собор УПЦ Київського патріархату в четвер, 13 грудня. Голосування буде таємним та відбуватиметься у два етапи.

Щодо статуту, то автокефалія церкви означатиме, що УПЦ буде самокерованою, незалежною та канонічною поряд з Російським патріархатом та іншими православними церквами. Зараз визнаною в Україні є лише УПЦ Московського патріарха, якою керує Російська православна церкви. Проте відомо, що Вселенський патріархат запропонував сформувати Українську православну церкву за моделлю Критської, де головою є митрополит, а не патріарх.

На Софійській площі готуються до Об'єднавчого собору, який відбудеться вже завтра

На Софійській площі готуються до Об'єднавчого собору, який відбудеться вже завтра

Нагадаємо, рішення про початок процедури надання Українській православній церкві Томосу (визнання її незалежною) у Вселенському патріархаті ухвалили ще на початку вересня. Вже 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох своїх представників (екзархів), які допомагали у створенні об'єднаної УПЦ та підготовці до Об'єднавчого собору. 

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ щодо предстоятеля УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом з тим Патріархія підкреслила неприпустимість майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Через 4 дні, на власному соборі Російська православна церква заявила про повний розрив відносин з Константинопольським патріархатом та звинуватила Константинополь у "розколі світового православ'я". У Стамбулі на такий крок РПЦ не відповіли "взаємністю" та попросили Москву визнати та змиритися з автокефалією української церкви.

Наступний крок до об'єднання та надання Українській церкві Томосу зробили 3 листопада в турецькому Стамбулі. Константинопольський патріарх Варфоломій та президент України Петро Порошенко підписали угоду про співпрацю. А вже 25 листопада на соборі Вселенського патріархату призначили Об'єднавчий собор в Україні на 15 грудня. Ієрархи УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП під час нього повинні затвердити статут нової церкви та обрати предстоятеля. Слід зазначити, що переважна більшість архієреїв УПЦ МП, яка підпорядковується РПЦ теж відмовилися брати участь в Об'єднавчому соборі та не прийняли запрошення.

Після проведення собору в Україні, глава об'єднаної церкви поїде до Стамбула 6 січня для отримання Томоса з рук Вселенського патріарха.

Повʼязані теми:

Наступна публікація