Історики розповіли, кому могли належати знайдені скарби часів Київської Русі на Чернігівщині

Історики розповіли, кому могли належати знайдені скарби часів Київської Русі на Чернігівщині

Фото: СБУ

На вилучену в контрабандистів знахідку претендує місцевий музей.

Чернігівські силовики завадили контрабанді старовинних артефактів, котрі знайшли чорні археологи. Продати давні скарби намагалися через інтернет-аукціон, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Слідчі кажуть, що шийні срібні гривні, скроневі кільця, намистини, прикраси для головних уборів та інші вироби часів Київської Русі були вмуровані в стіну під кахельними плитами та чекали на хорошу плату від поціновувачів старожитностей. Їх намагалися продати за кордон через інтернет-аукціон. Автор лота зазначив, що знайшов ці всі прикраси у лісі на Чернігівщині на півметровій глибині.

Житель Чернігівщини намагався продати через Інтернет-аукціон прикраси часів Київської Русі

Житель Чернігівщини намагався продати через Інтернет-аукціон прикраси часів Київської Русі

Історики одразу зацікавилися цією інформацією, адже деякі вироби можна датувати кінцем ХІ сторіччя, а інші – ХІІІ століттям, отже, цей скарб могли збирати кілька поколінь заможної родини та сховати під час одного з набігів монголо-татар чи міжусобної війни.

За однією із версій, розкопали скарб поблизу Новгород-Сіверського. Конкретне місце допоможе історикам дізнатися більше про можливих власників коштовностей. Лот викликав неабиякий ажіотаж, торги зупинилися на сумі 300 тисяч гривень, хоча реальну вартість знахідки можуть визначити лише експерти. Спробу продажу скарбу за кордон попередили співробітники СБУ. "Поки що це замах на контрабанду. За результатами експертного дослідження будемо кваліфікувати і притягати винних до відповідальності", - пояснив заступник керівника управління СБУ в Чернігівській області Андрій Дешко.

Історики пояснюють, що будь-які скарби, знайдені на території України, належать державі, а пошуковець може розраховувати лише на премію. Якщо ж забрав знахідку собі, то порушив закон. Тепер знахідки оцінюватиме Чернігівський історичний музей, і він же претендуватиме на те, щоб ці прикраси на зберігання потрапили саме в його експозицію.

Кореспондент ТСН Алла Скорик

Повʼязані теми:

Наступна публікація