Кабінет міністрів звернеться до поліції через перейменування проспекту на честь Жукова

Кабінет міністрів звернеться до поліції через перейменування проспекту на честь Жукова

Фото: Facebook/Патрульна поліція Харкова

Уряд поскаржиться правоохоронцям на Кернеса.

Кабінет міністрів України звернеться до правоохоронних органів для перевірки законності рішення Харківської міської ради про повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на рішення уряду під час засідання 19 червня.

Ініціював звернення до правоохоронців віцепрем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко. Своєю чергою міністр юстиції Павло Петренко додав: "Ми можемо звернутися до місцевої ради, оскільки вони є суб'єктом місцевого самоврядування як вищий орган виконавчої влади, щодо неприпустимості порушення закону. Також ми маємо право звернутися до правоохоронних органів для того, щоб вони провели перевірку.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив підготувати звернення.

Нагадаємо, Кернес виступив за повернення проспекту Петра Григоренка назви на честь радянського маршала Жукова. Григоренко був генерал-майором армії СРСР, дисидентом, засновником Української Гельсінської групи. Він навчався та певний час жив у Харкові, тоді як біографія Жукова із Харковом не пов’язана, а сам проспект до того називався на честь 60-річчя СРСР, а першою його назвою була – вулиця Стадіонна. 

Частина містян обурилася - близько сотні людей зібралися біля пам'ятника радянському воєначальнику. Вимагали дотримання закону про декомунізацію.

Натомість Кернес заявив про "історичну назву" на честь Жукова та повідомив про реєстрацію на сайті міськради двох петицій щодо знесення намету та зміни назви проспекту. Петиція про повернення назви набрала необхідну кількість голосів.

В результаті 19 червня харківська міськрада проголосувала за перейменування проспекту імені Петра Григоренка в маршала Жукова.

Харківські депутати повернули проспекту Григоренка стару назву на честь Жукова

Харківські депутати повернули проспекту Григоренка стару назву на честь Жукова

Повʼязані теми:

Наступна публікація