"Каруселі" та "виборчий туризм": озвучені найпопулярніші афери на місцевих виборах 

"Каруселі" та "виборчий туризм": озвучені найпопулярніші афери на місцевих виборах 

Фото: УНІАН

Поліція затримала молодиків, які зізналися, що їм заплатили за обрання потрібного кандидата.

"Каруселі" та "виборчий туризм" – головні тренди нинішніх виборів, заявляють громадські спостерігачі. 

Про це 26 жовтня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Схема фальсифікації була популярна ще за часів Януковича, коли додають голоси за певного кандидата, відправляючи людей за гроші з однієї області в іншу. Таких "туристів" ловили в Одеській, Київській, Миколаївській та інших областях. Проте, цих фактів замало, щоби визнати вибори нечесними.

Поліцейські Київської області знайшли в групи молодиків список з адресами дільниць, де мали проголосувати нелегальні заробітчани. Один із них виявився родом з Миколаєва, а опинився на голосуванні - в Василькові Київської області.

Хлопці зізнаються, що їм як підробіток запропонували проїхати на дільниці та відмітити в бюлетенях те, що треба.

За це їм обіцяли від 400 до 600 гривень. Автобуси та автомобілі з виборчими "паломниками" зупиняли в Київській, Одеській, Запорізькій та Миколаївській областях.

"Фактично це поодинокі випадки. Згадайте часи Януковича і раніше. Вся країна перетворювалася на "карусель". Студентів та пенсіонерів возили всією країною. Зараз це поодинокі випадки і це добре", - прокоментував ситуацію заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Цьогоріч до "каруселей" додалися ще й "виборчі туристи". Українці змінювали місце для голосування та віддавали свій голос за необхідного кандидата - за гроші.

"З аномалій – це "виборчі туристи". Це надзвичайно потужна зброя, яка спотворює результати голосування. В окремих громадах ми бачили цілий набір: спочатку з'являється 200 "виборчих туристів", пізніше вимикають світло, пізніше з'являються тітушки", - каже голова комітету виборців України Олексій Кошель.

Як повідомлялося, найбільша кількість кримінальних та адміністративних правопорушень під час виборчого процесу зафіксована у Київській області.

Загалом в Україні поліція отримала понад чотири тисячі заяв про порушення на місцевих виборах.

"Каруселі" та виборчий туризм: чи загрожує організаторам фальсифікації реальне покарання

"Каруселі" та виборчий туризм: чи загрожує організаторам фальсифікації реальне покарання

Повʼязані теми:

Наступна публікація