Касові чеки можуть викликати безпліддя та рак: звідки небезпека та як вберегти себе та дітей

Касові чеки можуть викликати безпліддя та рак: звідки небезпека та як вберегти себе та дітей

Фото: pixabay.com

Особливо небезпечними є чеки, які намокли.

Іспанські вчені провели маштабне дослідження того, як чеки впливають на організм людини. Як виявилося, чеки токсичні і шкідливі для нашого здоров'я. Про це розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1".

Учені перевірили чеки з супермаркетів у Бразилії, Іспанії та Франції та дізналися, що фіскальні чеки можуть викликати безпліддя та навіть рак. Згідно з дослідженням, у 90% чеків міститься небезпечний хімікат.

"Чеки містять бісфенол А - це сполука-канцероген, яка шкодить організму. Великі концентрації бісфенолу є руйнівними, вони впливають на репродуктивну функцію людини - це безпліддя, це навіть онкозахворювання", - розповідає засновниця ГО "Україна без сміття" Євгенія Аратовська.

За даними досліджень, досить потримати чек у руках п'ять секунд, щоб 1 мікрограм цього токсину проникнув у шкіру. Доза збільшиться в десятки разів, якщо у вас будуть вологі руки або намокне сам папірець.

"Це реакційно здатна молекула. Коли чек нагрівають - він чорніє за рахунок цього бісфенолу", - каже біохімік Гліб Репіч.

Але біохімік заспокоює: "Для людини, яка просто приходить в магазин і щось купує і бере чек, взагалі небезпеки немає. Якщо ми не будемо повністю цими чеками обкладатися - все буде добре. Єдине - це може бути небезпечним для працівників, які працюють з цими чеками на касах, адже вони контактують з ними цілий день", - зазначає хімік.

Однак бісфенол А є не лише в чеках. У багатьох країнах світу його вже внесли до списку небезпечних хімічних сполук. Наприклад, у Канаді та Європі вже діє заборона на багаторазові пляшки, у складі яких є бісфенол А. В Україні небезпечні чеки поки в законі.

Більше того, чеки - це не папір. Саме через бісфенол А їх не приймають на переробку.

"Здавати на макулатуру неможливо. Чеки містять дуже маленьку концентрацію целюлози - це низькоякісний папір, який не цікавить переробника", - уточнює активістка.

Аби зменшити кількість такого сміття, в Німеччині, згідно з законодавством, продавці не зобов'язані друкувати чеки. Деякі магазини в Україні теж почали переходити на екологічний варіант і надсилають їх на пошту. Але якщо без чека все ж не обійтися, то не зберігайте їх разом із продуктами, не давайте дітям та після контакту обов'язково вимийте руки з милом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що учені Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань дійшли до висновку, що старі покришки шкідливіші за вихлопні гази.

Повʼязані теми:

Наступна публікація