Катували в СІЗО, а потім у в'язниці: російські спецслужби намагались завербувати морпіха з Прикарпаття

Катували в СІЗО, а потім у в'язниці: російські спецслужби намагались завербувати морпіха з Прикарпаття

скріншот з відео / Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Український військовий розповів про своє затримання в Криму і етапування в РФ.

Російські спецслужби намагалися завербувати військовослужбовця з Івано-Франківщини.

Як розповіли в управлінні СБУ в Івано-Франківській області, влітку 2016 року правоохоронні органи РФ затримали в окупованому Криму колишнього морського піхотинця Військово-морських сил України.

За надуманими звинуваченнями він провів півтора роки в СІЗО міста Сімферополя. До ув’язненого застосовували психологічний тиск, побиття та тортури.

Вирок суду за "злочин", який він не вчиняв, пообіцяли скасувати в обмін на згоду воювати проти України на боці фейкової "ДНР".

Після відмови, разом із іншими засудженими, українця етапували на територію РФ.

Так у виправній колонії № 14 міста Краснодар він став очевидцем того, як іншим ув’язненим уркаїнцям російські правоохоронці пропонували отримати громадянство країни-агресора. Згода автоматично означала зменшення терміну покарання та службу у складі незаконних збройних формувань так званих "Л/ДНР".

Упродовж п’яти років ув’язнення в Російській Федерації громадянин України неодноразово отримував пропозиції співпрацювати з російськими силовиками.

У колонії №6 Північно-Кавказького федерального округу Росії він отримав від співробітників ФСБ пропозицію змінити, окрім громадянства, ще й віросповідання та вступити на службу в батальйон "імені Ахмата Кадирова", що входить до складу Нацгвардії РФ.

Чоловіку вдалося повернутися додому завдяки клопотанню представників дипломатичного корпусу України.

Контррозвідка перевірила свідчення колишнього морпіха. Встановлено, що він не вчинив державної зради та не дав згоди на співпрацю з російською стороною.

Нагадаємо, Росія і Білорусь розширили співпрацю своїх спецслужб, щоб разом протистояти Заходу.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація