Кіберполіція викрила масштабну фішингову кампанію, направлену на власників криптовалюти

Кіберполіція викрила масштабну фішингову кампанію, направлену на власників криптовалюти

Кіберполіція викрила масштабну фішингову кампанію, направлену на власників криптовалюти

Фото: Департамент Кіберполіції України

За кілька місяців злочинці викрали криптовалюти на $ 5 млн.

Українська кіберполіція спільно із працівниками компанії "Cisco" розпочала спільне розслідування однієї із наймасштабніших фішингових кампаній, направлених на користувачів криптовалюти.

Про це у середу, 14 лютого, повідомляє Департамент кіберполіції України.

Слідчі виявили велику кількість доменів, назви яких були дуже схожі на оригінальний ресурс онлайн сервісу віртуальних Bitcoin-гаманців: blockchain.info. Користувачів "заманювали" за допомогою реклами Google Adwords. При введені ключової фрази "blockchain" у пошуковій системі Google з’являлося посилання, яке виглядало цілком легітимним.

Але після переходу за цим посиланням користувач потрапляв на фейковий домен. Він виглядав аналогічним оригінальному, проте мав інше доменне ім’я та спеціально розроблений скрипт від зловмисників. Інтернет-шахраї розробили метод, який давав їм доступ до гаманців користувачів.

За приблизними підрахунками кіберполіції, лише з вересня по грудень 2017 року, зловмисники заволоділи криптовалютою на суму 700 BTC (наразі ця сума еквівалентна 5 млн. доларів США). Згідно інформації від спеціалістів з безпеки ресурсу blockchain.info, ця фішингова кампанія є однією з наймасштабніших за всю історію існування компанії.

Ця група могла розпочати свою діяльність ще наприкінці 2014 року, та за три роки їх загальних дохід від злочинної діяльності може перевищувати сотні мільйонів доларів США.

У 2018 році, діяльність цієї групи значно впала. У кіберполіції пов'язують це із введенням додаткових правил модерації рекламних повідомлень в Google Adwords.

Нагадаємо, заступник начальника Департаменту кіберполіції Олександр Гринчак заявив, що легалізація криптовалют дозволить кіберполіції зробити цей вид ділової активності контрольованим. "Що стосується криптовалют, зараз ми розробили ряд пропозицій, винесли це питання на рівень уряду і хочемо криптовалюту легалізувати, щоб вона була підконтрольна. За допомогою цієї валюти здійснюється чимало злочинів: продаж наркотиків, зброї і таке інше", – повідомив Гринчак. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація