Кіберполіція викрила шахраїв, які обікрали онкохворих дітей на 100 тисяч

Кіберполіція викрила шахраїв, які обікрали онкохворих дітей на 100 тисяч

Фото: Національний банк України

Злочинці використовували реквізити родичів для отримання доступу до коштів.

Працівники кіберполіції Донецької області викрили групу шахраїв, які заволоділи грошима родин тяжко хворих дітей. Сума збитків оцінюється у понад 100 тисяч гривень, повідомляє УНІАН.

Організатором і керівником групи виявився 27-річний чоловік, який знаходиться в місці позбавлення волі на тимчасово окупованій території. Група загалом складалася з п'яти осіб – жителів Донеччини і Запоріжжя. "Потерпілими від злочинних дій шахраїв були сім'ї онкохворих та тяжкохворих дітей. Шляхом розміщення оголошень на телебаченні і різних інтернет-ресурсах родичі просили громадян про допомогу. У повідомленнях зазвичай вказувалися, крім номерів банківських карт, номери мобільних телефонів родичів. Саме їх використовували зловмисники для заволодіння грошовими коштами потерпілих", - пояснюють у поліції.

Як не стати жертвою шахраїв під час купівлі в Інтернеті

Як не стати жертвою шахраїв під час купівлі в Інтернеті

Злочинна схема передбачала виготовлення дублікатів SIM-карт мобільних операторів, завдяки чому аферисти перехоплювали повідомлення від банківських систем і відкривали собі доступ до коштів власників рахунків. Завдяки функції отримання готівки без картки, а лише за ідентифікацією з допомогою телефону, учасники групи отримували гроші з банкоматів. Наразі проведено обшуки в оселях підозрюваних, вилучено чималу кількість доказів і накладено арешт на 13 банківських рахунків фігурантів справи.

Двом учасникам злочинної групи вже оголошено про підозру за дев'ятьма кримінальними злочинами. Інші шахраї переховуються на окупованій території та оголошені українськими правоохоронцями в розшук. Завдяки розкриттю групи вдалося попередити ще мінімум сім злочинів і запобігти крадіжці близько півмільйона гривень.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація