Кіберполіція визначила програму, через яку Україну атакував вірус

Кіберполіція визначила програму, через яку Україну атакував вірус

Фото: Reuters

Шкідливе програмне забезпечення з робочою назвою PetyaRansomware (Petya.А) має функції подібні шифрувальникові WannaCry.

Хакерська атака на Україну відбулася за допомогою програми для звітності та документообігу "M.E.doc".

Про це повідомляє прес-служба департаменту кіберполіції Національної поліції у Facebook.

"На цей момент попередньо відомо, що вірусна атака на українські компанії виникла через програму "M.E.doc." (програмне забезпечення для звітності та документообігу)", - кажуть у департаменті.

Зазначається, що це програмне забезпечення має вбудовану функцію оновлення.

Сьогодні програма була оновлена о 10:30. У подальшому, шкідливе програмне забезпечення розповсюджувалось за допомогою вразливості у протоколі Samba (яка також використовувалась під час атак WannaCry).

Нагадаємо, 27 червня об 11.00 проти України була розпочата масована кібератака з використанням модифікованої під Україну версія вірусу "wannacry" - "cryptolocker". Про це повідомив народний депутат та радник глави МВС Антон Геращенко у Facebook. За його словами, атака готувалася щонайменше місяць. Листи з вірусом, які надходили адресатам були російською та українською мовою. За його словами, за кілька днів робота комп'ютерних мереж буде повністю відновлена. 

 

Наразі ж ситуація з кібератакою на ІТ-системи фінансового, енергетичного, транспортного та інші сектори критичної інфраструктури країни вже під контролем. Про це повідомляє прес-служба Держспецзв'язку. "На цей час ситуацію взято під контроль. Жоден державний е-ресурс, який захищено спільним контуром кіберзахисту, реалізованим Держспецзв'язку в системі захищеного доступу до Інтернету, не постраждав. Не зазнали ушкоджень чи інших несанкціонованих дій і електронні державні реєстри країни", - йдеться у повідомленні. 

Потяги в Україні рухаються без збоїв і затримок, незважаючи на хакерську атаку

Потяги в Україні рухаються без збоїв і затримок, незважаючи на хакерську атаку

Повʼязані теми:

Наступна публікація