Кіберполіція знайшла спритників, які оригінально "видоїли" з банкоматів 5 мільйонів гривень

Кіберполіція знайшла спритників, які оригінально "видоїли" з банкоматів 5 мільйонів гривень

Група діяла в кількох регіонах України.

Кіберполіція затримала групу з шести злочинців, котрі займалися махінаціями з банківськими терміналами самообслуговування. На совісті аферистів близько 400 незаконних оборудок в 11 регіонах України, загальна сума збитків від яких перевищила 5 мільйонів гривень.

Шахраї викрадали гроші з державних та приватних українських банків, обманюючи валідатори терміналів. Допомогу в розкритті злочину правоохоронцям надали працівники служби безпеки Приватбанку. Департамент кіберполіції НПУ, слідчі СБУ та військової прокуратури Харківської області задокументували, як злочинці втручалися в роботу комп’ютерних мереж банків.

Нардепа підозрюють у крадіжці 20 мільйонів доларів у державному "Ощадбанку"

Нардепа підозрюють у крадіжці 20 мільйонів доларів у державному "Ощадбанку"

"Зловмисники досконало знали принцип роботи терміналів та знайшли спосіб втручання в систему роботи банку. За схемою, термінал приймав спеціально підготовлені зловмисниками купюри, фіксуючи зарахування на рахунку клієнта. На наступному етапі проходження купюри, система терміналу видавала помилку та повертала купюру власнику. Таким чином зловмисники з одного банкомату могли зарахувати на підконтрольні рахунки від 5 до 170 тисяч гривень. При цьому, використовуючи засоби конспірації, зловмисники постійно змінювали місце скоєння злочину, переміщуючись протягом доби по обласним центрам усієї держави", - розповіли в поліції.

Підозрюваних громадян України віком від 23 до 33 років затримали в Кривому Розі на Дніпропетровщині під час чергової спроби зарахувати кошти на підконтрольні рахунки. Правоохоронці вилучили речові докази, серед яких спеціально видозмінена купюра, яка обманювала термінал. "Крім того, поліцейські встановили, що організатор злочинної групи створив офіс для виготовлення фальшивих грошей. Устаткування для виготовлення валюти розміщувалося в одній із квартир на Київщині, де поліцейські провели обшук. Для створення фальшивих купюр зловмисники встановили спеціальне програмне забезпечення, придбали спеціальний папір, виготовили кліше, а також створили сайт для продажу виготовлених грошей", - повідомляє прес-служба Національної поліції України.

За підсумками восьми обшуків на території Київської, Харківської та Дніпропетровської областей було вилучено та передано на експертизи комп'ютерну техніку, устаткування для виготовлення грошових коштів, спеціальний папір, кліше та флеш-накопичувачі, засоби зв’язку, картки різних банків, які зловмисники використовували у своїй злочинній діяльності. Затриманим інкримінують діяльність, що підпадає під дію статті 208 КПК України. Підозрюваним загрожує до восьми років ув’язнення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація