Кір атакує Україну. Інтерактивна мапа поширення захворювання

Кір атакує Україну. Інтерактивна мапа поширення захворювання

Фото: ТСН.ua

Кількість, людей які захворіли на цю хворобу, збільшилася в 70 разів порівняно з минулим роком.

За статистикою Міністерства охорони здоров’я, станом на 1 листопада 2017 року в Україні на кір захворіла 2381 людина. Здебільшого це діти, проте реєструється багато випадків захворювання і серед дорослих.

За словами першого заступника міністра охорони здоров'я Уляни Супрун про епідемію кору зараз не йдеться: “Ні, епідемії немає”.

Вона також зазначила, що в Україні слід вийти на рівень більше 95% щеплень від кору. До того ж, вона додала, що на сьогодні усі області забезпечені необхідними вакцинами.

Зазначається, що найвищі показники захворювання у західних регіонах та Одеській області, що поступово поширюються на інші регіони. За статистикою МОЗ, за 10 місяців 2017-го в Івано-Франківській області захворіли 877 людей, у Закарпатській – 265, Львівській – 61, Тернопільській – 96, Одеській 767. В інших регіонах реєструвались поодинокі випадки, окрім Луганської. За інформацією МОЗ, у Києві зафіксували 53 випадки кору, для порівняння минулого року за цей період захворіли лише двоє.

З усього числа людей, які захворіли на кір, 1804 – це діти до 17 років. Найуразливіші вікові групи дітей - до 1 року, 1-4 років та 5-9 років.

Головна причина спалахів кору — низький рівень охоплення вакцинацією. Більшість захворілих – понад 86% – це люди, які не були повністю захищені щепленням (двома дозами вакцини проти кору, краснухи і паротиту КПК).

Двоє дітей в Одеській області померли від ускладнень. Зауважимо, що наразі ЗМІ повідомляють про п’ятьох померлих, з них троє дітей.

Одещина

Загалом в Одеській області зафіксовано 767 випадків захворювання на кір, згідно зі статистикою МОЗ.

Також, в Одесі через спалах кору вирішили на тиждень подовжити шкільні канікули. Про це повідомили у Департаменті освіти і науки Одеської міської ради, посилаючись на рішення штабу з НС.

Зазначається, що всім школам міста рекомендовано подовжити канікули для зменшення контактів між дітьми в можливий інкубаційний період, а також, щоб батьки змогли провести вакцинацію дітей.

У департаменті наголосили, що станом на початок січня 2018 року в Одесі з середини квітня (початок спалаху) діагноз "кір" поставлено понад 700 особам, показник захворюваності - 67,4 на 100 тис. населення. З них 63% (423 особи) - діти. Від ускладнень кору в місті померло 5 осіб, в тому числі троє дітей.

Київська область

Епідеміологічна ситуація із захворюванням на кір у столиці України погіршується. Від початку 2018 року зафіксовано 54 випадки кору у мешканців Києва, серед яких 43 дитини. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби у місті Києві.

"За попередніми даними майже всі хворі були не щеплені проти кору через відмову. Хворіють діти різних вікових груп. Серед дітей дошкільних навчальних закладів зареєстровано 11 випадків, серед школярів 21 випадок. Також зареєстровано 1 випадок у вчителя початкової школи", - йдеться у повідомленні.

Що потрібно знати про кір

Що потрібно знати про кір

У столиці дітей без щеплення від кору не пускатимуть на навчання. Про таке рішення оголосили в КМДА, втім коли почне діяти заборона, не уточнили.

Також нагадаємо, що у період новорічних свят у Києві на кір захворіли 14 дітей. Батьки припускають, що усі вони захворіли після відвідування цирку "Кобзов". Однак керівництво цирку спростовує всі звинувачення і вважає, що їх "намагаються знищити брудними і безпідставними звинуваченнями".

Варто зазначити, що протягом минулого тижня, від 10 до 14 січня, у Києві 10763 жителям столиці зробили щеплення від кору. Такі дані Київської міської державної адміністрації. Але ситуація в столиці не покращилася. За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, за вихідні було зареєстровано 20 нових випадків захворювання на кір. Наразі встановлено 84 випадки захворювання. 

Івано-Франківська область

За даними МОЗ,  за 10 місяців 2017-го в Івано-Франківській області захворіли 877 людей. Проте головний епідеміолог області Галина Бенько заявила, що станом на минулий тиждень в Івано-Франківській області зафіксовано 1266 хворих кором.

“Наразі кір є в Івано-Франківській області, так як і по всій Україні. З вересня проводиться посилена вакцинація проти кору. Хворих є досить багато, але закриття дитячих садків і шкіл поки що не планується”, – зазначила вона.

Також в Івано-Франківську влада рекомендувала подовжити канікули у школах міста у зв'язку зі спалахом кору. Вимушені канікули триватимуть до 21 січня включно. Виняток - ЗОШ №6 (Опришівці), де зареєстровано найбільшу кількість хворих - там канікули подовжать на 2 тижні. 

Закарпатська область

У Закарпатській офіційно зафіксовано 265 людей, які захворіли на кір. З них близько 70% діти до 17 років. Серед дітей найбільше захворілих у віковій групі 0 – 4 роки.

У Закарпатській області, за даними Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА, різке зростання захворюваності на кір було зареєстроване у серпні-вересні 2017 року (з 6 випадків до 95). А в грудні 2017 року, за попередніми даними, захворіли 200 осіб.

В Україні поширюється захворювання на кір

В Україні поширюється захворювання на кір

Зазначимо, що у селищі міського типу Середнє Закарпатської області до лікарні потрапило 44 людини з підозрою на кір, з них лише один дорослий. Наразі у місцевості проводиться перевірка санепідемстанцією.

Заступник головного лікаря Антон Сливка Середнянської районної лікарні №2 повідомив ТСН.ua, що в області працює оперативний штаб з реагування на ситуацію з поширення кору в Закарпатті. Вже розгорнуто 60 ліжок для госпіталізації хворих на кір в Ужгородському районі на базі Середнянської філії КЗ “Ужгородська  районна лікарня” (відділення на 40 ліжок, яке діє, перепрофільоване у інфекційне, а також додатково розгорнуто ще 20 ліжок).

Львівщина

За офіційними даними МОЗ в області зафіксовано 61 особа, яка захворіла на кір. Тим часом Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА повідомив, що станом на 17:00 9 січня 2018 року до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні (ЛОІКЛ) госпіталізовано 23 пацієнти, до інфекційного відділення Новороздільської МЛ – 3 особи, Пустомитівської ЦРЛ - 1 особа. Ще 5 осіб було оглянуто (1 - в Миколаївській поліклініці та 4 - в ЛОІКЛ), і вони відмовились від госпіталізації. Всього захворіло – 32 осіб, з них 27 - госпіталізовано. Діагноз – кір.

Станом на 9 січня виписано 23 особи (20 - з ЛОІКЛ, 2 - з Новороздільської МЛ, 1 - з Пустомитівської ЦРЛ), на стаціонарному лікуванні залишається 4 особи (з них 3 в ЛОІКЛ, 1- в Новороздільській МЛ). Зазначається, що стан усіх пацієнтів середньої важкості з тенденцією до покращення. Всі госпіталізовані є працівниками ТзОВ “Фуджікура” (с. Підрясне Яворівського району Львівської області). Всім госпіталізованим медична допомога надається згідно з клінічними протоколами.  

Варто зазначити, що станом на 15 січня 2018 року, 74 жителя Львова хворіють на кір, з них 49 - діти, повідомляє прес-служба Львівської міськради з посиланням на інфорсацію міського голови Львова Андрія Садового. Він також наголосив, що поки мова не йде про обмежувальні заходи в школах міста. За словами Садового, звучать пропозиції "не пускати кого то в школу", але він вважає, що школи і дитсадки повинні працювати в звичайному режимі.

"Я вважаю, що і школи, і дитсадки повинні працювати в звичайному режимі. У Львові в одній школі перевищено бар'єр - захворіли 9 дітей, але в цій школі зараз канікули", - сказав міський голова.

Тим часом, Львівська облдержадміністрація скерує до шкіл та дитсадків області наказ не допускати до навчальних закладів дітей, які не мають щеплень від кору: заборона діятиме доти, поки в області не мине спалах захворюваності. Про це йшлося на апаратній нараді в ЛОДА.

На Дніпропетровщині люди масово почали хворіти на кір

На Дніпропетровщині люди масово почали хворіти на кір

Тернопільська область

Черговий епідемічний підйом захворювання на кір зафіксовано і на Тернопільщині. Тут зафіксовано 65 випадків кору, причому 70% - у дітей. Про це Укрінформу повідомила заввідділом епідеміологічного нагляду /спостереження/ та профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру МОЗ України Марія Павельєва.

“Захворювання на кір має певну циклічність у 5-6 років, і зараз у нас спостерігається черговий епідемічний підйом цієї хвороби. Так, минулого року в області було зафіксовано близько 300 випадків цієї хвороби, в т.ч. 77% серед дітей та школярів. І це при тому, що у 2016 році ми ні разу не фіксували спалах кору. А вже з початку цього року на Тернопільщині зареєстрували 65 випадків спалаху кору, з них понад 70 відсотків – серед дітей”, - сказала Павельєва.

Дніпропетровщина

У цій області захворюваність перевищила минулорічну вже у 30 разів. Вже захворіли 63 людини, серед них 41 дитина.

Також, за інформацією заступниці директора з дослідження біологічних факторів Дніпропетровського обласного лабораторного центру МОЗ України Валентини Рєзвих, у 2017 році на території Дніпропетровської області зафіксовано чотири спалахи захворювання на кір: в жовтні у модульному містечку для переселенців у Кривому Розі, в грудні – у Кам'янському, два спалахи були зафіксовані у Дніпрі.

Херсонщина

У Херсонській області дві дорослі людини захворіли на кір, ще у шістьох є підозра на захворювання. Про це повідомили в Херсонському обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров'я України.

"Наприкінці грудня 2017 року - на початку січня 2018 року у Херсонській області ускладнилася епідемічна ситуація із захворюваності на кір. Субнаціональною лабораторією України з діагностики кору та краснухи підтверджено 2 випадки у дорослих мешканців міста Херсон (37 та 41 року), у яких дані про щеплення проти кору відсутні. Також підозра на кір є ще у 6 хворих, 2 з яких не щеплені", - йдеться у повідомленні.

В Одесі через спалах кору на тиждень подовжили зимові канікули

В Одесі через спалах кору на тиждень подовжили зимові канікули

Запорізька область

За інформацією Лабораторного центру МОЗ в Запорізькій області, станом на 05.01.18 в області по первинним діагнозам зареєстровано 256 випадків кору.

В період з 3 жовтня по 15 грудня 2017 року на кір захворіли 33 співробітники місцевих лікувально-профілактичних закладів (переважно м. Запоріжжя), з яких 27 - лікарі.

Як повідомили в ГУ "Запорізький обласний лабораторний центр" Міністерства охорони здоров'я України, станом на січень 2018 року в Запорізькій області зареєстровано 256 випадків захворювання на кір.

Найбільша кількість хворих у Запоріжжі - 137 осіб, а також у Запорізькому районі - 94 особи.

Повʼязані теми:

Наступна публікація