Київ готується до маршу солідарності з кримчанами в день супротиву окупації півострова

Київ готується до маршу солідарності з кримчанами в день супротиву окупації півострова

Фото: УНІАН

26 лютого відзначають день супротиву окупації Криму.

Сьогодні в неділю, 26 лютого, в Києві відбудеться Марш солідарності з кримськотатарським народом, українцями і представниками інших національностей, що проживають у тимчасово окупованому Криму

Про це повідомляє УНІАН.

Як відомо, 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбувся багатотисячний мітинг кримськотатарських активістів на підтримку територіальної цілісності України, яким протистояли прибічники входження півострова до складу Росії.

Після анексії Криму російські правоохоронці почали переслідувати кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу. 

Російське слідство повідомило, що того дня внаслідок тисняви та сутичок загинули двоє мітингувальників, 79 осіб дістали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Наразі окупаційна влада не припиняє здійснювати репресії проти проукраїнських та кримськотатарських активістів, відомо про 17 зниклих безвісти, 12 загиблих, 39 політв'язнів, 10 з яких вже засуджено.

Між іншим, у Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу як "екстремістської" організації.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною й засудили дії Росії. Західні країни запровадили низку економічних санкцій.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко нагадав, як три роки тому, 26 лютого, за добу до відкритої агресії РФ мешканці Криму вийшли на мирний марш заради солідарності з Україною, і запевнив, що Україна ніколи не залишить Крим без підтримки.

Лідер Меджлісу засудив план Артеменка про передачу Криму в оренду

Лідер Меджлісу засудив план Артеменка про передачу Криму в оренду

Повʼязані теми:

Наступна публікація