Київ та ОРДЛО обміняються новими списками для обміну полоненими

Київ та ОРДЛО обміняються новими списками для обміну полоненими

Фото: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Але наразі ще невідомо, чиї прізвища будуть представлені з обох сторін.

На 18 січня заплановано зустріч, під час якої українська сторона і представники бойовиків Донбасу планують обмінятися новими списками на обмін полоненими та інформацією відносно тих, хто залишився у неволі, розповіла в інтерв'ю "112 Україна" уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська.

За її словами, попередній список обговорювався майже півтора року. Однак завдяки проведеній роботі на батьківщину змогли повернутися 74 українця. Наразі відбувається підготовка нових списків, які обидві сторони продемонструють одна одній вже зовсім скоро.

"Після цього почнуться переговори щодо наступного етапу. Я дуже сподіваюся, що він буде набагато швидшим, оскільки більшість процедур ми вже проговорили і пропрацювали минулого разу, - зазначила омбудсмен.

Вона також розповіла, що наразі невідомо, кого саме вимагатимуть видати бойовики.

"А інформація, за кого буде боротися Україна, у мене, звісно, є. Україна спочатку розшукувала понад 94 особи. На жаль, були звільнені в рамках останньої процедури лише 74 з них. Це означає, що щонайменше 20 перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми боротимемося, напевно, буде навіть більшим", – сказала Лутковська.

Також вона наголосила, що пункт мінських угод щодо обміну полоненими стосувався лише тих, хто був пов'язаний із конфліктом на Донбасі. Тому не йтиметься про видачу бойовикам фігурантів одеської "справи 2 травня" чи когось ще.

Нагадаємо, сьогодні ж Лутковська розповіла про свої відносини із омбудсменом з РФ. Під час розмови вона зазначила, що наразі на території сусідньої держави ув'язнено або утримується під вартою понад п'ять тис. українців.

Ірина Геращенко розповіла подробиці обміну заручниками та про можливі нові обміни

Ірина Геращенко розповіла подробиці обміну заручниками та про можливі нові обміни

Повʼязані теми:

Наступна публікація