Київщину і Кіровоградщину планують першими відключити від аналогового телебачення

Київщину і Кіровоградщину планують першими відключити від аналогового телебачення

Фото: pixabay.com

Якщо "аналог" покриває 80% Кіровоградської області, то "цифра" - лише 60%.

Цифрові експерименти можуть перетворити ваші телевізори на зайвий аксесуар. Вони просто згаснуть назавжди. Вже у червні у частині областей можуть відключити аналогове мовлення. Першою буде Київщина, а наступною у списку запланована Кіровоградщина. Бо, за словами голови Нацради з питань телебачення Юрія Артеменка, вона найбільш підготовлена до переходу.  ТСН вирішила перевірити, чи так все добре насправді і чи не залишаться люди без телебачення взагалі.

У червні у частині областей України можуть відключити аналогове мовлення

У червні у частині областей України можуть відключити аналогове мовлення

Від самого ранку Галина Дудьєва на полі. Жінці - 74. Втім, каже, працювати вимушена. Її чоловік хворіє. Але, каже, що удома після праці на неї чекає розрада. Жінка показує на аналогову антену. Каже, постійно дивиться старенький телевізор. Той ловить лише кілька аналогових каналів, але і це жінці в радість. Хоч у її селі Червоновершки цифрове телебачення є, та не у Галини. І причина тут навіть не в тому, що жінка далека від нових технологій. На цифру, каже, банально бракує коштів.

Галина Дудьєва така не єдина, кажуть у сільраді. "Ну на все село ну може сто. А дворів у нас 880, тож порахуйте скільки це людей", - каже голова сільради Світлана Назарян.

Молодь та заможніші цифрою вже давно обжилися. Про те, що їхня область може стати однією з перших, де відімкнуть аналог, не знають. Кажуть, насправді, не проти перейти й інші, якби держава допомогла із обладнанням. У цьому селі жодних соціальних програм із забезпечення тюнерами, не кажучи про необхідні антени.

Навіть ті, хто свого часу тюнери від держави отримав, перейти на цифру не змогли, каже інженер регіональної філії суспільного мовлення. В області компанії, яка б безкоштовно їх налаштовувала пенсіонерам чи незаможним, нема, як і місцевої гарячої лінії. Тому на допомогу нерідко приходили самі телевізійники. На волонтерських засадах.

Так само, кажуть, перед відключенням слід вирішити питання із покриттям. Якщо аналог нині закриває 80% області, то цифра - лише 60%.

У місцевій адміністрації про можливе відключення області чули. Втім, коментувати на камери нічого не хочуть. Поза ними пояснюють, що досі не розуміють, як воно відбуватиметься. Не отримали відповідей, чи забезпечуватиме держава незаможних додатковими тюнерами. І головне - чи залатають дірки в покритті. Лише на середину літа запланова зустріч провайдера цифрового телебачення та влади. Втім, дуже сумніваються, що до кінця літа вдасться безболісно перейти на "цифру".

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація