Київський суд визнав бойовим важке поранення АТОвця в 2015 році

Київський суд визнав бойовим важке поранення АТОвця в 2015 році

Фото: pixabay.com

Поліція з цим не згодна, тож епопея ще не завершена.

Упродовж трьох років родина бійця батальйону "Миротворець" витримувала війну після війни. Рідні доводили в суді, що Сергій Кушнір покалічився у 2015 році не випадково через пиятику, а зазнав черепно-мозкової травми від підриву на фугасі на передовій під Торецьком, коли виконував бойове завдання, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тоді чоловік більше місяця пролежав у комі. До війни міцний і добре тренований працівник МВС – нині ветеран АТО із найважчим першим ступенем інвалідизації. У Сергій важка травма черепа, відсутня частина мозку, травмовані трахеї, ноги та рука. Крім шоку від поранення, близькі пережили шок від результатів службового рослідування МВС – у висновках ішлося про 1,7 проміле алкоголю у крові, відсутність підстав вважати поранення бойовим, а відтак і неможливість претендувати на статус, пенсію та пільги.

Знайти справедливість: родина бійця з інвалідністю виграла суд у Нацполіції

Знайти справедливість: родина бійця з інвалідністю виграла суд у Нацполіції

Провівши власне розслідування, родина вирішила чесне ім’я Сергія відвоювати у суді. Тим паче, що зі шпиталю  Мечникова, де Сергію рятували життя, отримали аналіз крові, який заперечує вживання алкоголю. "У лікарні того ж дня проводився відбір крові, де чітко вказується, що алкоголю у крові не виявлено. Лікар підтвердив, що етилового спирту у крові не було", - наголошує Зоя Кушнір. Довідку і листування із МВС мама Сергія показує кожному, хто сумнівається.

Адвокат родини запевняє – акт службового рослідування МВС написаний нашвидкуруч, як це траплялося у ті роки: "Було складно добитися одноразових виплат постраждалим на війні. Ми читаємо акти – там багато ляпсусів, які МВС не мало б допустити. Не те, щоб халатність – вони думали, що це пройде і ніхто не буде оскаржувати. Людина – інвалід. Але мама виявилася наполегливою і намагалася добитися справедливості", - пояснює юрист Марина Ліліченко.

Деснянський районний суд Києва після трьох років слухань зобов’язав визнати поранення Кушніра бойовим. Однак у поліції з вердиктом незгоді та будуть його оскаржувати. Підстава – наявність довідки про алкоголь у крові: "Службова перевірка об’єктивно зібрала всі дані. Єдине, чому не виплачують – тому що він у нетверезому стані. Це велика перепона. Не можемо ми перевищити повноваження і заплатити державні кошти".

Після чотирьох років життя із важкопораненим його мати досі не спить ночами, їздить лікарнями і все ще шукає дієву реабілітацію для сина. "У мене вік – хто знає.. А дитина каліка залишається. Я отримую пенсію, мені треба комусь ці гроші віддати, щоби хтось дитину доглядав. Ще невідомо, чим усе це закінчиться – це тільки перша інстанція", - каже вона. Родина втомлена судами та реабілітацією важкопораненого, проте здаватись не планує. 

Кореспондент ТСН Світлана Березівська 

Повʼязані теми:

Наступна публікація