Клімкін висміяв Росію за ідею скликати Радбез ООН

Клімкін висміяв Росію за ідею скликати Радбез ООН

Фото: УНІАН

Міністр вважає, що питання реформування ООН слід порушувати глобальніше.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висміяв ініціативу Росії скликати Радбез ООН і заявив, що українську мову слід зробити однією з офіційних мов в організації.

Про це написав він у своєму Facebook.

За словами Клімкіна, сьогодні, 16 липня, російський представник з трибуни Радбезу буде розповідати про утиски російської мови в Україні.

"Ну, щоб зрозуміти рівень цих утисків, достатньо пройтись центром Києва та на власні вуха почути, як в нашій столиці по-звірячому пригнічують російську на побутовому рівні", - іронічно зауважив міністр.

Клімкін зазначає, що російською спілкуються в ООН від 1946 року, але нині вона не відіграє визначальної ролі в міжнародних відносинах. 

"СРСР, який був засновником ООН, вже не існує. І чим, скажіть, російська досі така важлива? Чому, скажімо, не польська, німецька чи, наприклад, гінді? Чи не настав час передивитись цю систему?" - наголосив Клімкін.

Міністр зазначив, що слід порушувати питання реформування ООН глобальніше. Зокрема, варто обговорити систему Ради безпеки і право вето. Крім того, посадовець нагадав, що МЗС нині активно просуває різні ініціативи щодо ствердження української мови та транслітерації, зокрема зауважив успішну кампанію #KyivNotKiev.

"Так само пригадую, як у 2014 році вирішили проводити засідання в ГУАМ англійською, а не російською. Нас підтримали. Можемо, власне, і ООН нашу мову як офіційну запропонувати. А що, Україна теж засновник", - додав Клімкін.

На Радбезі обговорюватимуть прагнення Росії втручатись в українські вибори

На Радбезі обговорюватимуть прагнення Росії втручатись в українські вибори

Як повідомлялося раніше, Росія 16 липня скликає Радбез ООН, аби обговорити внутрішнє українське питання - закон про мову, який напередодні набув чинності. За п'ять днів до виборів українські дипломати та західні партнери називають це очевидною спробою втручатися у вибори в Україні.

Крім того, у МЗС України вважають, що засіданням Радбезу ООН щодо українського закону про мову Росія прагне відволікти увагу від п’ятої річниці катастрофи MH17 над Донбасом. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація